Panzanelli – Salata s hljebom i paradajzom

Italijani su oduvijek bili poznati po delicijama koje povezuju sve čari maslinovog ulja, svježeg paradajza i domaćeg sira. Panzanella je jedna od takvih tradicionalnih italijanska salata koja će te osvježiti i za najtoplijeg dana.

Ljeto je vrijeme kada trebamo iskoristiti mnogo svježeg domaćeg paradajza, a kako su italijanski recepti obično osmišljeni kako bi svaku mrvicu hrane iskoristila do kraja, recept za ovu ljetnu salatu traži i nekoliko kriški starog hljeba. Cijelu harmoniju okusa zaokruži burratom koja se poslužuje hladna.

 Sastojci:

1 kg paradajza

2 kašikice krupne morske soli

350 g starog hljeba

150 ml maslinovog ulja

1 crveni luk

2 češnja češnjaka

2 žlice vinskog octa

Malo bibera

Vezica svježeg bosiljka

1 burrata sir (po želji)

Priprema:

U veliku posudu stavite cjediljku i u nju ubacite nasjeckan paradajz. Dodajte dvije kašikice morske soli i dobro pomiješajte. Ostavite paradajz oko 15 minuta da pusti sok.

Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180°C. U posudi za pečenje pomiješajte stari hljeb narezan na kockice i 30 ml maslinovog ulja. Sve zajedno pecite oko 15 minuta dok hljeb ne bude hrskav i čvrst.

Jednom kada paradajz pusti sok, u njega dodajte sitno nasjeckan češnjak i ocat. Pjenjačom miješajte preljev i polako dodajte 120 ml maslinovog ulja. Po želji dodajte još soli.

Luk narežite na velike kolutove i pomiješajte s paradajzom i pečenim hljebom. Sve skupa prelijte preljevom i ostavite oko 30 minuta da se upije u hljeb.

Prije posluživanja na salatu stavite malo bibera, po želji burrata sir i nekoliko grančica svježeg bosiljka. Salatu jedite hladnu i ne zaboravite je nadopuniti čašom dobrog vina.

Izvor: gastro.24sata.hr