Ovako se odgajaju dobri ljudi: sistem \”India Parentinga\”

Roditelji \”India Parentinga\” vjeruju da vikanje neće pomoći u vaspitanju djece. Ovaj projekat promoviše zdravu i stabilnu porodicu i omogućuje roditeljima širom Indije da se edukuju o pravilnom pristupu svojoj djeci.
  Hinduizam, Budizam i Islam prepliću svoje nasleđe u ovoj zemlji. Čak i najnestašnija djeca se ne kažnjavaju, a postoji i razlog za to.

 

Indiaparenting vam predstavlja karakteristike roditeljstva u Indiji:

Biti dobar

Djecu u Indiji od rođenja uče da budu dobri prema svim živim bićima, uče ih saznanju u kojem je svako živo biće stvoreno sa nepobitnom svrhom. Strpljenje je od izuzetnog značaja, smatra se vrhunskom vrlinom, a pokazivanje emocija i razdražljivost su za njih mane.

\"\"

 

Kontrolisane informacije

Roditelji u Indiji ukidaju gledanje TV-a djeci, osim kada su u pitanju programi posvećeni umjetnosti i obrazovanju. Ovakav pristup je važan, posebno sada kada internet i televizija mogu negativno da utiču na mlade, čak i da budu opasni.

 

Vrline na prvom mjestu

Indijke su posebno pažljive oko bontona, i obavezno uče svoju djecu lijepom i kulturnom ponašanju. Kada dijete ima 2 godine, oprostiće mu ako se igra hranom; sa 10 godina ovakvo ponašanje je nedopustivo.

 

Predstavljanje dobrog primjera

Roditelji u Indiji su sigurni da su njihove navike buduće karakteristike karaktera njihove djece. Zato im ne drže predavanja već im svojim primjerom pokazuju kako se nešto može uraditi. I stariji rođaci često u tome učestvuju, u situacijama kada nekoliko generacija živi pod istim krovom.

\"\"

 

Povezanost

Doktori u Indiji preporučuju da majka i dijete spavaju zajedno, kako bi dijete osjetilo prisustvo bliske osobe i bilo mirno i spokojno.

 

Razmišljanje naglas

Školski sistem vodi računa o duhovnosti i toleranciji. Djeca su naučena da iznose svoje mišljenje i da razgovaraju o tome; iz tog razloga u sklopu njihove nastave, podrazumijevaju se  časovi joge, vježbanja memorije i vjerovali ili ne, osmijeha. Takav sistem za cilj ima podizanje samopouzdanja budućih \”velikana\”.

\"\"

Učitelji i nastavnici

Učitelji u Indiji moraju da budu veoma tolerantni. Ne pokazuju nezadovoljstvo i ne traže ništa što i sami ne mogu da urade. Oni se često okupljaju da razgovaraju o pravilima ponašanja – nastavnika, a ne djece.

 

 

Bolja verzija sebe, a ne nekog drugog

Glavni zadatak bilo kog učenika jeste da se usavrši. Svakog mjeseca, specijalne kartice daju se uspješnim studentima. Učenici u Indiji teže da budu bolja verzija sebe, a ne nekog drugog.

 

Neformalni stav

Učitelji i nastavnici ne ustručavaju se da pokažu ljubav prema svojim učenicima. Oni često zagrle svoju djecu ili ih pomaze po glavi. Ipak, nema favorizovanih, jer je svakom djetetu potrebna pohvala.