Otkrijte skrivena blaga Ilidže

Ilidža je najstarije naseljeno područje Sarajeva bogato prirodnim ljepotama, koje privlači sve veći broj turista iz svih dijelova svijeta

 

Vrelo Bosne

 

Jedan od najpoznatijih bh. dragulja – smješten je samo nekoliko kilometara od centra Sarajeva. Ovo prirodno čudo predstavlja izvor rijeke Bosne. Vrelo Bosne je, ne samo izvor vode, već i park prirode koji je okružen bujnom vegetacijom i šumom hrasta, javora, breze…

 

Velika aleja

 

 

Šetalište dugo oko 3,5 kilometra obavijeno je s više od 3.000 stabala kestena i platana, starih više od stotinu godina. Aleja se nalazi u podnožju planine Igman, pa je temperatura tamo uvijek nešto niža od one u gradu, što ovu lokaciju čini idealnom za bijeg od vrućine tokom vrelih ljetnih dana. S obje strane, znatnog dijela Velike aleje, nalaze se luksuzne vile, koje su izgrađene tokom austrougarske vladavine Bosnom i Hercegovinom, kako bi se članovi visokog društva mogli odmarati u netaknutoj prirodi.

 

Stojčevac

 

 

Izletište Stojčevac nalazi se na obodu Sarajevskog polja, u neposrednoj blizini Velike aleje i Vrela Bosne, do kojih se može doći kraćom i ugodnom šetnjom. Kako se nalazi u samom podnožju planine Igman na Stojčevcu je vazduh svježiji i čišći, pa je temperatura ljeti ovdje prijatnija nego u samom gradu. Brojne biljne vrste, te potočić koji formira maleno jezero čine Stojčevac idealnim mjestom za izlet u prirodi.

 

Rimski most

 

 

Rimski most izgrađen na Plandištu u blizini Ilidže jedan je od četiri sačuvana stara kamena mosta na području Sarajeva. Godine 2005. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.