Otkrijte koje namirnice potiču proizvodnju kolagena u vašem tijelu

Kolagen je protein koji koži daje strukturu, gipkost i rastezljivost. S godinama naše tijelo proizvodi sve manje kolagena, zbog čega smo skloniji borama i stanjivanju kože

 

O važnosti kolagena dovoljno govori činjenica da je u posljednje vrijeme sve više proizvoda koji u svom sastavu sadrže kolagen, ali i sve veći broj osoba koje ga koriste i koje se kunu u njegova dobra svojstva.

 

Međutim, postavlja se pitanje da li su suplementi kolagena bolji od kolagena koji dobijamo hranom. Ključna razlika između kolagena u suplementima i hrani svodi se na bioraspoloživost – sposobnost vašeg tijela da koristi hranjive tvari, piše www.healthline.com.

 

Konzumiranje hrane bogate kolagenom ili hrane koja potiče proizvodnju kolagena, može pomoći u stvaranju aminokiselina koje su nam potrebne za kožu. U nastavku donosimo nekoliko namirnica koje su bogate kolagenom, za sve one koji žele da se hrane zdravije, a da se to i na njihovom izgledu primijeti.

 

Piletina

 

 

Mnogi suplementi kolagena dobijaju se od piletine, jer piletina ima relativno visok sadržaj proteina. Ako ste ikada sjekli cijelo pile, vjerovatno ste primijetili koliko vezivnog tkiva sadrži. Ova tkiva čine piletinu bogatim izvorom kolagena u ishrani. Važna informacija je da sadržaj kolagena varira u različitim dijelovima piletine. Naprimjer, meso buta sadrži više kolagena nego meso prsa.

 

Riba

 

Kao i druge životinje, i ribe imaju kosti i ligamente napravljene od kolagena. Neki tvrde da je morski kolagen jedan od onih koji se najlakše apsorbuju. Prema pregledu studija iz 2023. godine, ovaj oblik kolagena može biti biodostupniji i posebno koristan za zdravlje i elastičnost kože. Međutim, dok vaš sendvič sa tunom ili losos mogu povećati unos kolagena, imajte na umu da meso ribe sadrži manje kolagena od drugih (manje poželjnih) dijelova, kao što su glava, krljušti i očne jabučice.

 

Bjelance

 

 

Iako jaja ne sadrže vezivno tkivo kao mnogi drugi životinjski proizvodi, bjelance ima relativno visoke količine prolina. Ovo je jedna od aminokiselina neophodnih za proizvodnju kolagena.

 

Citrusno voće

 

Vitamin C igra glavnu ulogu u proizvonji pro-kolagena, tjelesnog prethodnika kolagena. To znači da može pomoći u sintezi kolagena. Citrusno voće, poput narandže, grejpa, limuna i limete puno je ovog nutrijenta. Probajte pečeni grejpfrut za doručak, ili dodajte segmente narandže u salatu.

 

Bobice

 

Iako citrusi imaju tendenciju da dobiju svu slavu zbog svog sadržaja vitamina C, bobičasto voće je još jedan odličan izvor. Jagode, maline, borovnice i kupine su bogate hranjivim sastojcima, antioksidansima koji štite kožu od oštećenja.

 

Bijeli luk

 

 

Bijeli luk može dodati više od samog okusa vašim prženim jelima i tjestenini. Može također povećati i proizvodnju kolagena. Bitno je napomenuti da je važno koliko bijelog luka konzumirate. Stoga vam je vjerovatno potrebno dosta bijelog luka kako biste iskoristili prednosti kolagena. Ovo možda nije praktično s obzirom na jaki miris koji bijeli luk ima, ali sa svojim prednostima, vrijedi da bijeli luk postane dio vaše redovne prehrane.

 

Indijski orasi

 

Ovi orašasti plodovi sadrže cink i bakar, koji povećavaju sposobnost tijela da stvara kolagen.

 

Paradajz

 

 

Jedan paradajz srednje veličine može obezbijediti značajnu količinu vitamina C, koji je važan za sintezu kolagena. Paradajz se može pohvaliti i velikim količinama likopena, snažnog antioksidansa za podršku koži.

 

Kako biste pomogli svom tijelu da da sve od sebe da proizvodi kolagen, fokusirajte se na hranu životinjskog ili biljnog porijekla s visokim sadržajem kolagena, ili voće i povrće bogato vitaminima i mineralima.

 

Izbjegavajte konzumaciju previše šećera i rafiniranih ugljikohidrata, poput bijelog hljeba i peciva. Oni mogu uzrokovati upalu, potencijalno inhibirajući sintezu kolagena.