Mirna Dizdarević više od godinu vodi Instagram profil posvećen hrani the.mood.food @https://www.instagram.com/mirnuld/, gdje zajedno s partnerom objavljuju jela koja svakodnevno jedu.
Prije manje od tri mjeseca kreirala je i svoj vlastiti blog Mislim, dakle kuham https://mirnadizdarevic.wixsite.com/mislimdaklekuham, gdje se osim recepata mogu naći i priče iz njene svakodnevnice, te brojna sjećanja koja su povezana za specifične recepte.
–Kuhanje je za mene ljubav i terapija u kojoj uspijevam ostati maksimalno fokusirana u današnjem vremenu, gdje su nam svakodnevnice okrenute naopačke. Moja filozofija je da je hrana lijepa sama po sebi i da nam ne treba puno dodataka da je učinimo boljom. Jedemo ono što je sezonski, što je ekonomično, što volimo, i što nas usrećuje – kaže Mirna, te naglašava da je najbitnije jesti raznovrsnu hranu kako bi tijelo i um bili zahvalni i sretni.
– Kuhanje povezujem i sa svojom strukom, sa filmskom režijom, s obzirom na to da, kao i kada pravim film, moram za svako jelo imati dobru pripremu, kvalitetan proces i kraj. Jedina razlika je što ne radim u timu i što na kraju je jelo ipak ukusnije.
U nastavku, Mirnin recept za Cheesecake Tart
– 250 gr Digestive-s keksića (možete i neke druge koristiti)
– 85 gr istopljenog putera
– 3 kašike šećera (možete med ili sirup od agave koristiti)
– 500 gr krem sira
– 4 kašike šećera (i ovdje možete med ili agavin sirup koristiti ako želite)
– 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
– pola soka od jednog limuna
– 1 jaje
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
Na dno kalupa za tart, ili bilo kojeg drugog, stavite papir za pečenje.
Keks, šećer, i puter izmiksajte u blenderu, te prebacite u kalup. Možete koristiti kašiku da utisnete smjesu ravnomjerno, ili dlan.
U posudi izmiksajte krem sir, šećer, limun, vaniliju i jedno jaje. Možete probati i dodati još šećera ako vam nije dovoljno slatko, ili još limuna ako volite kiselkastiji fil.
Fil ravnomjerno rasporedite po kori od keksa i stavite peći.
Cheesecake Tart se peče 30-35 minuta, ili dok ne vidite da se fil zgusnuo i porumenio.
Izvadite iz rerne, i ostavite da se skroz ohladi.
Možete na Cheesecake Tart dodati voće po želji, ali i sam po sebi je savršen.
Uživajte!