Oliver Stone nakon uručenog priznanja za životno djelo: Povratak u Sarajevo znači mi mnogo

Treće večeri tepihom najpoznatijeg regionalnog Festivala (SFF) prošetao je istaknuti američki reditelj i trostruki Oskarovac, Oliver Stone

Tekst: Indira Delić

\"\"

Pojavivši se ispred Narodnog pozorišta u našoj prijestolnici izazvao je ovacije publike, a poklonici njegovih kultnih scena dočekali su ga gromoglasnim aplauzom, skandirajući njegovo ime, te aludirajući na to da dobiju autogram ili da se fotografiraju.

Stone se potrudio da poštovaocima svog rada ispoštuje želje, pa se rado fotografirao i davao autograme. Nakon šetnje crvenim tepihom u pratnji supruge Sun Jung Jung, Stone se zaputio ka Reiffeisen Open Air kinu, kako bi mu direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio najveće priznanje sarajevskog Festivala \”Počasno Srce Sarajeva\”. Publika je slavnog reditelja nagradila gromoglasnim aplauzom, a nije ostala ravnodušna ni na njegove izjave vezae za prva sjećanja za Sarajevo.

  • Velika čast mi je primiti nagradu \”Počasno Srce Sarajeva\” jer znam da ovaj grad ima srce. Prvi put sam bio ovdje nakon rata, 2000. godine. Povratak u Sarajevo mi znači mnogo, a naročito jer vidim koliko je ovaj grad, u svakom smislu, napredovao. Naš zadatak je da podsjećamo mlađe naraštaje na ono što se dešavalo u ratu i kako se rat nikada više ne smije ponoviti. Mislim da je bitno govoriti danas o ovim stvarima, pogotovo u situaciji kada se u svijetu govore stvari koje donose dosta zla. Svi moramo ostati svjesni šta takvi govori donose – kazao je Stone.
  • \"\"

Također, ovogodišnji Festival će  imati čast ugostiti Stonea u okviru svog programa Posvećeno / Tribute To, tokom kojeg će biti prikazana i četiri njegova filma: Intervju s Putinom, Vod smrti, Platoon i Rođeni ubica, a sam reditelj će održati i Masterclass – predavanje, u utorak (15. Augusta) u Kinu Meeting Point.

Podsjećanja radi, Stone je višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije.

Rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin\’s Pressa 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije se 1967. i 1968. borio u Vjetnamu za šta je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem. Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u New Yorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.