Odlazak začetnice samoizlječenja…

Louise Hay je sigurno jedan od prvih izbora kojim ste prišli ako ste se zanimali za popularnu psihologiju. Najomiljenija autorica mnogih, koji su tražili pomoć i utjehu u svojim nevoljama. Louise je samim svojim primjerom pokazala kako se isplati biti vizionar, i kako je to najbolja kombinacija sa željom za pomoći ljudima oko sebe…

Louise je pobjegla od kuće, i završila u New Yorku gdje je postala model i udala se za uspješnog biznismena. Iako se činilo kao da je njen život doživio totalni preokret, Louise je svoje liječenje započela tek 14 godina kasnije, kada se njen brak završio razvodom.

Njen praktični rad je isprva počeo polovinom 80tih godina kada se uključila u psihološko pomaganje ljudima oboljelih od AIDS-a. Grupa od šest muškaraca prisustvovalo je tom skupu tražeći potporu, a u roku od nekoliko dana, ista radionica narasla je na 800 ljudi koji su dolazili na njezina predavanja i radonice što ju je učinilo ponirom „self help“ pokreta. Puno prije nego je svijet počeo iskazivati potporu zaraženima HIV-om, Louise je svoj život posvetila upravo ovoj grupi – nudeći im potpuno novu perspektivu, onu u kojoj su oni potpuno normalni i prihvaćeni.

Prvu knjigu izdala je sa 50 godina, 1956. godine „Heal Your Body“ (Možete izliječiti svoj život), koja se prodala u više od 50 miliona primjeraka. Ovo djelo pokazalo se revolucionarnim jer je Hay u istom raspravljala o povezanosti duše i tijela prije nego što je to ikada javno i jasno problematizirano u društvu.

Svoju je filozofiju Louise isprobala na vlastitom primjeru kad joj je dijagnosticiran karcinom vrata maternice. Umjesto klasične terapije okrenula se intenzivnom pozitivnom razmišljanju, vizualizaciji, zdravoj prehrani i psihoterapiji. Nakon šest mjeseci bila je zdrava, stoji na njenoj stranici.

Spisateljica i jedna od začetnica samoizlječenja Louise Hay preminula je u srijedu, 30 avgusta prirodnom smrću u 91. godini. Umrla je u snu, potvrđeno je na njezinoj službenoj stranici.

Njena se teorija vrti oko toga da upornim radom i svakodnevnim ponavljanjem pozitivnih afirmacija čovjek može privući željene ishode. Smatrala je da stanje duha itekako utječe na nastanak tjelesnih oboljenja, kao i na negativnosti koje se događaju u životu.

Njena imovina biti će donirana u dobrotvorne svrhe.

Svakodnevno se susrećemo sa citatima Louise Hay u različitim formama, pa smo iz tog razloga upravo za Vas izdvojili neke od njih:

  •  Ne postoji nešto što se zove lijepo i ružno vrijeme. Postoji samo vrijeme i vaš stav prema njemu.
  • Tuga je stvar srca i duše. Tugujte zbog gubitka, pustite tugu da vas obuzme i provedite neko vrijeme s njom.
  • Najveći poklon koji si mogu dati je bezuvjetna ljubav.
  • Svi smo mi učitelji i učenici. Zapitajte se: Što ja želim naučiti i što želim naučiti druge?’
  • Vrijedna sam najboljeg u životu i sad sebi dozvoljavam da to prihvatim.
  • Ljubav sve pokreće. Vodi me na svakom koraku. Sve je u redu.
  • Otvorena sam za kreativne ideje.
  • Imam hrabrosti ostvariti svoje snove.