Nermina Ibrulj: Želja da uljepšavam ljude nije me napustila od djetinjstva

Ona je jedna od najuspješnijih make-up umjetnica u našoj zemlji, a kako već godinama radi na televiziji imala je priliku uljepšavati domaće i regionalne javne ličnosti. I svi su bili više nego zadovoljni njenim make-upom. No, to nije sve. Nermina je trenutno angažirana na televiziji Al Jazeera Balkans, a i ponosna je vlasnica „Kulture ljepote“, make up i beauty centra u Sarajevu

Razgovarala: Lejla Lojo-Karamehmedović

Ako niste neki stručnjak i ne znate se savršeno našminkati, ma koliko često to radili, onda za savjete pitajte najbolje, poput Nermine Ibrulj, jedne od najpoznatijih šminkerica u našoj zemlji. Nermina je želju da šminka televizijske voditelje i lica za naslovnice magazina u sebi čuvala još od djetinjstva. Prve profesionalne vještine šminkanja naučila je od Amre Redžić, a danas gotovo da ne postoji nijedna javna osoba u BiH, a da barem jedanput nije lice predala u njene ruke. Nermina je u intervjuu za naš magazin govorila o ljubavi prema šminkanju, ali nam otkrila i neke zlata vrijedne savjete.

\"\"

S obzirom na to da je make-up Vaš posao, pretpostavljamo da ste se veoma rano počeli zanimati za šminku? No, ko Vam je otkrio prve tajne šminkanja?

 • Moja ljubav prema šminki, za razliku od drugih djevojčica koje su odrasle i time promijenile svoje interese, meni je i dalje držala pažnju i želju da šminkam kao neko ko uljepšava sva ta lica na TV ekranima i časopisima. Prvi kurs koji se pojavio u Sarajevu, nakon rata, bio je kod Amre Redžić.

Tada mojoj sreći nije bilo kraja. Dok sam gledala svoju mentoricu kako radi, nisam ni sanjala da bih mogla ikada dosegnuti njen nivo, šminkati na TV-u, raditi za naslovnice časopisa, biti mentorica i ponositi se uspjesima svojih učenica.

 A kada ste sebi kupili prvi puder ili ruž? Sjećate li se, možda, koji je to bio?

Na početku je to bilo „posuđivanje“ od mame i starije sestre, a poslije sam svoj džeparac trošila na sve što nisam imala u neseseru.

Obično svi make-up artisti kažu kako je prilikom nanošenja šminke najvažnije imati dobru podlogu. Koliko često griješimo u odabiru savršenog pudera za lice?

 • Za dobar završni izgled našeg lica, prije svega moramo imati njegovanu kožu, koristiti kreme koje odgovaraju tipu kože. Samo tako lice može biti i dobro našminkano. Pudere biramo prema starosti kože. Mlado lice ne treba jake teksture pudera, niti starija koža trpi takve teksture, koje naglašavaju bore. Zrela koža ne bi trebala koristiti kamene pudere niti matirati lice, sem u izuzetnim situacijama ako je koža masna.

 Postoji li neko pravilo koje će nam pomoći da više ne pravimo takve greške?

 • Boju pudera određujemo u predjelu vrata kod uha, nikako na rukama, što je potpuno pogrešno. Puder koji se stapa s bojom kože vrata je pravi izbor za vas. Potom ga testirajte na licu. Ako na kraju dana nemate osjećaj nelagode na licu, fleke ili previše masnoće, onda je to pravi izbor za vas.
 • Svi make-up artisti imaju omiljene kozmetičke brendove s kojima vole raditi. Koji su Vaši?
 • Često ekperimentiram i uvijek sam u potrazi za nečim boljim. Za sada sam zadovoljna s Diorom i MAC-om, a u šminkeraju imam mnogo brendova koji zadovoljavaju moje potrebe.

Kakav je Vaš stav prema make-upu? Volite li se šminkati ili više volite lice odmarati?

 • Naravno da sam korisnik make-upa. Bio bi grijeh da nisam. Svakodnevno mogu biti profi našminkana i izgledati onako kako želim, naravno da je moj make-up uvijek prilagođen dijelu dana, odnosno prilici za koju se šminkam.

Kozmetički preparati ne štete koži, naprotiv. Važno je kožu na kraju dana očistiti od make-upa, a potom nanijeti tonik i odgovarajuću kremu za lice.

\"\"

Ko su make-up artisti koji Vas inspiriraju?

 • Moram biti iskrena da nemam baš nekih uzora. Poštujem svoje kolege i vjerujem da svaki iskusni šminker može uraditi bilo koji zadatak koji mu se da.

  Šta bi svaka žena trebala imati u svojoj beauty torbici?

 • Puder, ružičasto rumenilo, sjaj za usne, maskaru, „zemljane“ boje sjenki i odgovarajuće aplikatore za rumenilo i sjenke

 Najbolji parfem svih vremena za Vas je…..?

 • Parfem mog djetinstva, „Eden“. Lično ga ne koristim, ali je ostavio traga na mene.

 Iz Vašeg iskustva, jesu li skupi make-up brendovi precijenjeni ili…?

 • Mislim da jesu. Vjerujem da je skuplji materijal za ambalažu nego sam preparat u njoj. Mi patimo za estetikom i kupujemo ono što izgleda glamurozno.

 Za šta Vam, kada je kozmetiku u pitanju, baš nikada nije žao dati novac?

 • Za puder.

 Šta bi bio Vaš recept u borbi protiv prvih znakova starenja?  

 • Prevencija, odgovarajuće kreme, minimalno korištenje pudera u kamenu ako imate suhu kožu, područja oko očiju bi uvijek trebala biti vlažna, namazana kremom.

Vjerujete li u kreme i serume koji, navodno, usporavaju starenje?

 • Da naravno, znatno usporavaju starenje. Suha koža puno brže stari, a masna sporije, obratite pažnju.

   Jeste li probali neke, koje biste nam preporučili?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 • Naravno, nastojim uvijek imati dobre kreme i nikada samo jednu.

Trenutno koristim liniju Afrodita professional koje nabavljam kod svoje kozmetičarke: Hyaluron, Pure oxygen, Youth serum, Vita derma – zaštitna.