Nađa Lutvikadić Fočo: London u doba Brexita

Nakon što se vratila sa trosedmičnog boravka u Londonu, gdje je učestvovala u Fellowship programu UK ambasade, Nađa je jedinstveno iskustvo o gradu na Temzi, njegovoj bogatoj historiji i kulturnom naslijeđu, multikulturalnosti kao i Brexitu, podijelila i s našim čitateljima

Piše: Lejla Lojo-Karamehmedović

 

Putovanja širom svijeta za Nađu Lutvikadić Fočo, šeficu Odjela za korporativne komunikacije BH Telecoma, oduvijek su bila veliki izazov. A kako se uz putovanja neminovno veže i sticanje novih znanja, onda je odlazak u London bila prilika koja se ne propušta. Nađa je bila jedna od 17 učesnica 7. Fellowship programa britanske ambasade, te je od Britanaca, na cjelodnevnim predavanjima, imala priliku učiti o njihovoj historiji, kulturi, državnom uređenju i sistemu, ali i onome o čemu se u posljednje vrijeme najviše govori – Brexitu.

 • Felowship Program UK ambasade ima za cilj da mladim liderima pruži podršku. To se ne odnosi samo na lidere koji dolaze iz sektora politike, nego i na vođe iz oblasti medija, biznisa, nevladinog sektora i javne uprave. Imali smo veoma koristan i intenzivan program, a nakon tri sedmice učenja i diskutiranja, zaključili smo da i Velika Britanija ima svoje probleme i izazove, posebno sad u vrijeme Brexita. Za svaku pohvalu je činjenica da svi rade na rješavanju i umanjenju negativnog utjecaja Brexita, kako bi sistem i dalje normalno funkcionirao – priča za naš magazin Nađa, praveći poređenja s našom zemljom, gdje svaki politički događaj itekako utječe na život običnog čovjeka i funkcioniranje sistema.
 • Britanci imaju daleko složeniji državni sistem od našeg, ali savršeno funkcioniraju u toj svojoj nejednakosti. Naprimjer, Škotska se želi odvojiti, traže referendum, ali to se rješava jednim normalnim dijalogom i uopće ne utječe na obične ljude.

Također dodaje da je Brexit, uprkos tome što su Britanci izglasali istupanje iz Evropske Unije, zatekao i njih same, te da će ova promjena imati velike ekonomske posljedice.

 • Razvoj događaja će dovesti do procesa restruktuiranja što bi moglo imati ekonomske posljedice za Veliku Britaniju, uključujući i gubitak velikog broja radnih mjesta. Više od 5.000 kompanija koje se bave finansijskim uslugama moglo bi pretrpjeti rizike ukoliko Velika Britanija napusti jedinstveno evropsko tržište. Šta će se desiti sa uposlenicima britanskih kompanija čija su sjedišta u Evropi? To su pitanja na koja moraju naći odgovor – prenosi nam svoja iskustva Nađa.

No, novija historija ove metropole pada u sjenu kada vam se pruži prilika da obiđete sve objekte, institucije i građevine, podizane stotinama godina unazad. London jeste jedan od najskupljih gradova u svijetu, ali ulaz u sve muzeje potpuno je besplatan, osim kada su gostujuće i specijalne postavke u pitanju.

 • Palace of Westminster (Westminsterska palača) sjedište je dvaju parlamentarnih domova: House of Lords i House of Commons. Ovo je jedna od najljepših građevina na sjevernoj obali Temze. Ima više od 1.100 soba, 100 stubišta i skoro pet kilometara hodnika. S galerije smo posmatrali ministra vanjskih poslova Borisa Jonhsona u toku debate s opozicijom i članovima parlamenta. Zanimljivo je spomenuti da je ilegalno umrijeti u Parlamentu.Westminster Hall je danas jedini dio originalne palače iz 1097. godine – priča Nađa, na koju je podjednako upečatljiv utisak ostavila i Westminster opatija.
 • To je najveći mauzolej na svijetu s više od 3.000 grobnica, gdje su, osim članova kraljevske porodice, ukopane i mnoge važne historijske ličnosti. Također, postavljene su i brojne spomen ploče osobama koje su ostavile važan trag u britanskoj povijesti. Jedan od poznatih dijelova Westminster Abbeya jest Pjesnički kutaku kojem su vječno počivalište pronašli  slavni pjesnici i pisci ili im je ondje postavljen spomenik. Tu se nalaze grobnice Charlesa DickensaGeoffreya Chaucera (autora Canterburyjskih priča) i Rudyarda Kiplinga, dok su spomenike dobili Jane AustinJohn KeatsWilliam Shakespeare. U ovoj opatiji, koja je historijski vezana za englesku i britansku kraljevsku historiju, održavaju se krunidbe i kraljevska vjenčanja, u opatiji je i stolica za krunidbe stara više od sedam stoljeća.

Stanovnici Londona se, kaže Nađa, sa jednog na drugi kraj grada najčešće prevoze metroom, koji popularno nazivaju „The Tube“, a koji je najstariji metro na svijetu. Karta, koja važi sat vremena, košta cca 7 KM, no s vremenom naučite da je što bolje iskoristite, a to je ujedno i najjeftiniji način prevoza. Ona je, opet, najviše uživala u šetnjama, posebno parkovima i dugim šetnicama pored Temze.

 • Šetajte od Parlamenta prema London Eyeu (Londonsko oko), prođite pored Šekspirovog pozorišta prema Tate Modernu na Milenijumski most, pa onda na Tower Bridge i Tower Hill gdje možete vidjeti cijeli milenijum na jednom mjestu u arhitektonskom smislu – spoj moderne arhitekture i Tower Hill-a. Šetajte raznim parkovima, jer više od 40 posto Londona upravo čine zelene površine. Nas je oduševio Hyde Park gdje možete hraniti labudove, slušati „luckaste“ govornike na Speakers Corneru, te posmatrati druge ulične zabavljače. Šetajte brojnim tržnicama i pijacama poput Porobello marketa ili tržnice u Brick Lane-u, obiđite vintage shopove i male antikvarnice, isprobajte razne kuhinje i uživajte u atmosferi – preporučuje Nađa, otkrivajući i zanimljive činjenice o Londonu koje do sada nismo znali.
 • Skoro 66 posto stanovnika Londona mlađe je od 44 godine. „Big Ben“, prepoznatljiva znamenitost, zapravo nije ime sata, to je naziv zvona koje je unutar sata. Vjerovatno niste znali, ali u londonskim parkovima živi više od 10.000 lisica i sve to pod brižnim nadzorom kraljice. I London ima najveći broj univerziteta u Evropi, čak 43 – na kraju će Nađa, otkrivajući da je grad na Temzi veoma lako osvojio njeno srce, te da će mu se rado vratiti.

Muzeji koje treba obići

 • British Museum, muzej s više od 80 hiljada izložaka i spektakularno dobrim galerijama Egipta, stare Grčke, Rima, Kine i dalekog Istoka;
 • Museum of London, za sve one koje zanima historijska šetnja kroz London, od Rimljana do viktorijanskog doba, s naglaskom na važne periode, događaje i osobe;
 • Natural History Musem, muzej koji uključuje impresivnu zbirku kostura dinosaura, kitova, kao i šetnju kroz geološku historiju Zemlje;
 • Science Museum, naučno-tehnički muzej za sve fascinirane tehnološkim napretkom, uključuje historijat avijacije, aeronautike, medicine, automobila i željezničkog prijevoza, informatičku povijest;
 • Victoria & Albert Museum, najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna u svijetu: od slika i fotografija, preko nakita, keramike i skulptura;
 • National Maritime Museum pomorski muzej u Greenwichu, zajedno s „Queen’s House“ s prekrasnim pogledom na Temzu i kraljevskim opservatorijem (Royal Observatory), odličan za dnevni izlet boravak u Greenwichu

 Šta sve mora znati vozač taxija

– Ako želite da budete vozač popularnog crnog taksija, morat ćete da zapamtite 25.000 ulica, 320 taksi ruta i više od 20.000 znamenitosti. Vozači ovih vozila idu na kurs koji traje tri godine i nakon kojeg moraju polažu test znanja, koji im omogućava da se snalaze po ulicama Londona bez navigacije.