Morskim pilingom očistite kožu i zauvijek se riješite celulita

Morska je sol glavni sastojak za pripremu tonika za čišćenje lice, anticelulitnih pilinga, obloga za probleme sa sinusima, ali i opuštajućih kupki, koje su savršene su za detoksikaciju

Jednom sedmično pripremite sebi mali \”thalaso wellness\” ritual kod kuće – napravite piling tijela mješavinom morske soli, stavite masku na lice s morskim algama i uživajte u svojoj kadi u kupki od morske soli.

Sastojci poput morske soli (po mogućnosti neobrađene, odnosno tzv. morskog cvijeta), morskih algi, hladno cijeđenih biljnih i eteričnih ulja mogu se nabaviti u apotekama i prodavaonicama zdrave hrane, a puno toga imamo i u vlastitoj kuhinji.

Naime, gotovo sve kvalitetne namirnice biljnog podrijekla možemo staviti na kožu te mnoge od njih imaju vrlo ljekovit učinak.

Piling za kožu od morske soli

Glavna svrha pilinga je uklanjanje nečistoća i mrtvih stanica kože. Piling stimulira cirkulaciju i pridonosi pomlađivanju stanica kože pa nakon pilinga koža postaje glatka. Ovaj piling ne samo da može očistiti kožu, također možete pomoći uklanjanju celulita.

Pripremite:
• 1 kašičicu morske soli
• 1 kašičicu aloa vera gela
• 5 kapi eteričnog ulja lavande

Sve izmiješajte u finu masu. Smjesu utrljajte u kožu kružnim pokretima. Nakon pilinga se istuširajte u mlakoj vodi. Aloa vera hidrira kožu, dok je lavanda prirodni antiseptik i potpomaže cirkulaciju.

Dobro je znati: Imate li suhu kožu, ponovite piling jedanput sedmično, masnu kožu možete pilingirati dva puta sedmično dok osjetljivu ne smijete pilingirati. Za celulit ovaj piling možete koristiti svaki dan prije tuširanja 20 dana zaredom.

Kad vam je svega dosta, opustite se u mirisnoj kupki 20 minuta
Za trenutke wellness kućnih rituala ulijte u kadu toplu vodu (oko 38°C) i dodajte veliku šoljicu morske soli u koju ste dodali 10-15 kapljica eteričnog ulja po izboru.

Opustite se 20 minuta, a nakon izlaska obucite pamučni ogrtač i odmarajte se 20 minuta. Zatim umasirajte prirodno biljno ulje.
Smeđe alge: osim što su dobre za štitnjaču, čiste tijelo od toksina
Visoka koncentracija joda u pojedinim vrstama smeđih algi pozitivno djeluje na štitnjaču. Konzumiranje algi pomaže održavanju lužnatosti krvi što je neophodno za zdravlje. Isto tako, bogatstvo biljnim pigmentima, poput klorofila, omogućuje detoksikaciju organizma i pročišćava krv.

(24sata.hr)