Kako godišnji odmor utječe na našu psihu?

Na godišnji odmor uglavnom idemo u ljetnim mjesecima, te barem na kraće vrijeme napuštamo matično kućanstvo, grad, državu. Iako se s nestrpljenjem čeka cijele godine, godišnji odmor se nerijetko pretvori u godišnji umor.Glavni razlog zašto godišnji odmor nije odmor često leži u visokim i nerealnim očekivanjima. U mislima, gužve na cesti su manje, vrijeme stabilnije, more toplije, ljudi oko nas raspoloženiji, a djeca poslušnija. No realnost često nije takva, zbog čega se stvara osjećaj frustracije. Ne razmišljajte o godišnjem odmoru kao o odmoru za cijelu godinu. S obzirom da se niste umorili u nekoliko tjedana, nećete se niti odmoriti u istom periodu.

Savjeti za ugodniji godišnji odmor

  • Kada se nađete na odredištu godišnjeg odmora, dajte si nekoliko dana za privikavanje na novu okolinu i uvjete. Vjerojatno ćete tijekom prvih dana razmišljati o uobičajenim obavezama, neriješenim radnim zadacima te drugim stvarima o kojima brinete tijekom cijele godine. No, to je normalno i prolazno. Nemojte se gristi ako se takve misli jave, niti stavljati pritisak na sebe da morate biti opušteni, jer ćete tako postati još napetiji.
  • Iskoristite dane godišnjeg odmora najbolje što možete. Neka dani budu različiti, s vama idealnim omjerom odmora i aktivnosti. Pokušajte izbjeći rutinu, svaki dan razgledajte ili napravite nešto drugačije. Tako ćete na kraju odmora imati više uspomena, koje ćete dugo pamtiti.
  • Ponesite na odmor dovoljno zanimacija kako biste se mogli zabaviti i u slučaju da niste u mogućnosti provesti planirano. Ponesite knjige i društvene igre za odrasle i za djecu. Proučite znamenitosti i izletišta u okolici mjesta u kojem ćete se nalaziti, kako biste imali spremnu alternativu.
  • I na odmoru pazite na bioritam, dovoljno odmarajte, jedite uravnoteženo i uredno. Ako tijekom cijele godine obavljate sjedilački posao, pokušajte se barem na godišnjem odmoru više kretati i biti aktivniji. Šetajte, razgledavajte, isprobajte neke nove sportove i aktivnosti.
  • Za kraj, odmaknite se od pametnih telefona. Radije uživajte u zalasku sunca, nego da ga fotografirate. Radije poslušajte uličnog svirača, nego da ga snimate. Radije proučite ulice mjesta u kojem se nalazite, nego da njima prolazite čitajući vijesti na mobitelu. Prakticirajte bivanje u sadašnjem trenutku.

Iva Kantolić, mag.psych.

Izvor: mentalnozdravlje.hr