Mali savjeti za velike avanture

 Jedan, dva , tri… krećemo na odmor

\"\"

Oni koji često putuju kažu da je najjednostavniji način za dobru organizaciju putovanja, bilo da idete solo ili porodično, napraviti spisak- listu za pakiranje. U narednim redovima nudimo vam savjete kako da izbjegnete stres koji nas obično prati na putu ka najljepšem dijelu godine – zasluženom odmoru…

\"\"

Priredila: Zana KOLOŠ-MULABDIĆ

Pripreme za odlazak na godišnji odmor znaju se pretvoriti u pravu noćnu moru. Poseban dio vezan je za pakiranje kofera, bilo da idete sami ili s porodicom. Izazov je u tome da ponesete ono što će vam zaista trebati u danima u kojima želite biti opušteni i sretni. A, to je ponekad zaista teško. Oni koji često putuju kažu da je važno napraviti spisak, planirati mudro i ponijeti isključivo ono što će nam trebati…  Najvažnije je, kažu, spakirati odjeću koja nam je neophodna, višenamjenske odjevne predmete, od prirodnih vlakana u kojima se nećete znojiti, a šminku i kozmetiku, općenito, svesti na osnovne potrebe. U narednim redovima pogledajte najvažnije savjete. Možda vam olakšaju odlazak u vašu novu ljetnu avanturu…

Kad putujete avionom

Roll metoda

Najbolji način da izbjegnete gužvanje je da odjeću koju planirate ponijeti jednostavno urolate. Majice položite lice prema dole, savijte rukave i zarolajte odozdo prema gore. Kod pantalona spojite nogavice i zarolajte od struka prema dolje. Ono što većina stručnjaka za pakovanja kaže jeste i da izbjegavate materijale  koji se lako gužvaju.

U redoslijedu je čarolija

Ako letite na  poslovni sastanak, ručak, večeru, vjenčanje – isplanirajte šta ćete odjenuti i to stavite na vrh. Lakše vam je pronaći, plus teža je mogućnost da će se to izgužvati.

Teže stvari na dno kofera

Cipele ili knjige obavezno stavite na dno kofera, nabolje na dio gdje su točkovi. Lakše ćete održavati ravnotežu ukoliko kofer vučete, a pomoći će i da stvari koje su na vrhu ostanu tamo.

Ne stavljajte previše stvari

Važno je ostaviti ponešto prostora  između stvari, ali tako što u međuprostore stavite kese, naročito ako putujete jeftinijom varijantom – dakle samo uz ručni prtljag. Ekstra prostor ostavlja vam mogućnost da kupite nešto poput suvenira, a kese ćete onda iskoristiti za pakovanje i zaštitu toga što ste  kupili.

Kupite mini peglu

Uprkos vašim naporima u pak nabori su nekad neizbježni. Dobro je investirati u mini peglu. Zauzima malo prostora i savršena je za brze intervencije bilo gdje.

Organizirajte tečnosti

Sve tečne proizvode stavite u mali, prozirni neseser. Nek su vam blizu – hidratantni balzam, maramice za čišćenje lica ili ruku (ili sjedišta) i blago mirisno sredstvo za dezinfekciju ruku. Niste sigurni koje tečnosti možete unijeti u avion? Sve mora stati u vrećicu veličine jednog litra. Svoje lijekove također držite  na dostupnom mjestu.

 Ponesite šal

Bez obzira koje je godišnje doba, u avionima zna često biti pomalo hladno. Ponesite lijep, lagani šal u koji se možete zamotati ako vam temperatura nije prijatna. Bonus je u tome što ga možete saviti i koristiti kao jastuk.

 Bočica za višekratnu upotrebu.

Ako je boca prazna bit će sve u redu, ako je nosite kroz osiguranje aerodroma. Kada uđete u terminal, napunite je u kafiću na aerodromu. Ostat ćete hidrirani.

Univerzalni savjeti za pakovanje kofera

Prekrijte cipele kapama za tuširanje…

Najbolji način, kada ubacujete cipele u kofer je da ih stavite u najlonske kape za tuširanje. Stručnjaci kažu da je  pravilo – tri para i to je to… Ženama to teško ide.

Idealna formula

Formula koju oni koji često putuju prate – dva odjevna predmeta, košulja i majica, na svake hlače, suknju ili šorc.

Okrenite odjeću naopako

Ovo je odličan način da spriječite mrlje na odjevnim predmetima, a posebno se odnosi na one svjetlijih boja.

Sve miriše

Ako  želite da vam odjeća miriše kad otvorite kofer na svježe opranu u prodavnicama – kupite maramice za sušilicu rublja. Stavite ih u kofer između stvari. Spriječite probleme samouništenja odmora tako što ćete šampone, kreme, balzam za tijelo i slične proizvode staviti  u prozirnu kesicu sa zatvaračem.

Lomljive stvari u čarape

I kad putujete autom i avionom- lomljive stvari zamotajte u čarape. Uštedjet ćete na prostoru, a osigurati da suveniri dođu u jednom komadu do odredišta.

 Dječiji prtljag je uvijek najveći

– Ako na odmor idete u porodičnom aranžmanu – znajte jedno, dječiji koferi su uvijek najveći s tim da je veličina obrnuto proporcionalna veličini djeteta. Dakle, za bebe nosimo najviše stvari. Uz svu potrebnu odjeću i obuću, hranu, vlažne maramice i kozmetiku sve moraju pratiti  i igračke – kockice, bojice ili slagalice uz omiljenu igračku za lakše uspavljivanje. Za stariju djecu tu su i slikovnice ili knjige. Ponesite samo onu najdražu. Tu je i putna apoteka u koju spadaju: lijek protiv mučnine u vožnji, toplomjer, antipiretik, antihistaminik, sredstvo za ublažavanje ujeda insekata, probiotik, sredstvo za rehidrataciju, kapi za nos, hanzaplasti, gaze, te antiseptične vlažne maramice. Tu su i sredstva za zaštitu od sunca i UV zračenja – kreme, losioni tokom sunčanja i za poslije. Ako imate bebu na ovo dodajte i čepiće za snižavanje temperature, fiziološki rastvor i kremu protiv iritacija – ujeda. Dobro je imati i antibiotik.

Morska modna kapsula

– Posljednjih godina izuzetno su praktične modne kapsule – skup odjevnih predmeta koji odgovara našoj građi, sezoni, stilu i načinu života te se mogu dopunjavati. Evo najjednostavnije forme za odlazak na more i mini modne kapsule za ženu koju čine – dva kupaća kostima, haljina, kimono ili duža košulja, te kombinacija šorca i majice. Papuče ili sandale u kojima se može hodati ulicom i plažom, torba za plažu, neseser, šešir i sunčane naočale.