Maja Gerin i Arma Arslanagić: Upoznajte Pepetuške, personalizirane dugokose lutke napravljene u BiH

Kako su svojim djevojčicama željele darovati drugačije igračke od onih koje možemo kupiti u prodavnicama, Sarajke Maja i Arma napravile su personalizirane krpene lutke, kojima vi dajete ime i karakter

Piše: Lejla Lojo-Karamehmedović

Želite li Lanu, Monu, Lorah, Naju ili neku drugu lutku sa najljepšom dugom kosom i originalnom odjećom kojom ćete uljepšati svakodnevicu svoje najdraže djevojčice? Onda svakako trebate posjetiti Facebook stranicu “Pepetuške” gdje ćete upoznati najslađe personalizirane lutke napravljene u našoj zemlji. Rođene su osmog marta, a stvorile su ih talentirane mame: Maja i Arma.

\"\"
  • Priča o Pepetuškama nastala je kad smo Arma i ja poželjele nešto drugačije i kreativnije, unikatno za svoje curice. Zajedno smo ih crtale, davale im imena, osmišljavale karaktere. Arma odlično šije, pa je preuzela na sebe teži dio posla. A za logo i naziv lutki “Pepetuške” pobrinula se naša prijateljica Lana Nogo. Reagirala je odmah na prvi izgled lutki, iznijela dva-tri prijedloga o njihovom nazivu, i sve smo kliknule na “Pepetuške”. Zar nije divno – priča nam na početku našeg razgovora Maja.

Simpatičnim krpenim i dugokosim lutakama nije bilo teško pronaći put do  dječijih srca. Za izradu jedne lutke potrebno je nekoliko dana. Zasad narudžbe nisu toliko česte, pa se na Pepetušku mora čekati najviše 10 dana. Maja i Arma vode računa o svakom detalju na lutki i baš ništa ne prepuštaju slučaju.

  • Prije nego smo ih odlučile predstaviti svijetu, napravile smo šest Pepetuški. Imena i karaktere smo im odredile prema curicama, kćerkama naših prijateljica, pa i našim kćerkama – kažu Maja i Arma.

Za njihovu originalnu odjeću također se brine Arma. Svaka Pepetuška može se personalizirati, odnosno klijent može da joj izabere ime, karakter, boju kose ili očiju.

  • Pepetuške stvaramo prema zahtjevima mama, tetki, baka, drugarica. Odjeća za Pepetuške može se dodatno kupovati, a uskoro planiramo lansirati i prve kolekcije garderobe. Radimo na tome da Pepetuške dobiju i svoj namještaj. U ponudi trenutno imamo Lanu, Monu, Naju, Dunyu, Nolu i Miju. Mame su već naručile dosta personaliziranih Pepetuški, pa sad vrijedno radimo na njihovim likovima.

Maja i Arma kažu da su prezadovoljne prvim reakcijama na lutke, te da za ovako kratko vrijeme nisu očekivale takvu potražnju i tako veliki broj pohvala.

  • Svaka lutka rađena je sa puno ljubavi i pažnje. Svaka nam je posebno draga na svoj način. Kad ih trebamo predati kupcima, osjećamo se kao da ostavljamo dijete… (smijeh) – iskreno će Maja i Arma, dodajući da se Pepetuške za sada mogu kupiti putem FB stranice, ali ih možete potražiti i u concept storeu Kutcha u Sarajevu.
  • Već smo dobili narudžbe iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke. Nadamo se da će naše lutke postati prepoznatljive i u drugim zemljama. S obzirom da su ručni rad, trudile smo se formirati cijenu prikladnu tome, ali i prilagodljivu našem tržištu. Nismo sigurne gdje će nas odvesti priča sa Pepetuškama, ali bismo voljele da to budu najljepša moguća mjesta. Takva su vam maštanja dvije mame – sa osmijehom će na kraju Maja i Arma.