Kuhaj u jesenjem ritmu

Čarobna paleta boja, mirisa, autentičnog ukusa…

Krem čorba od krompira

\"\"

Sastojci:

– 500 ml temeljca od povrća

– 100 g praziluka

– 100 g mrkve

– 600 g krompira

– 60 g. maslaca

– kašika maslinovog ulja

– 500 ml mlijeka

– kašičica vlasca

– muškatni oraščić

– so

– biber

 Priprema

– Očistiti praziluk i narezati ga na sitne kockice. Mrkvu i krompir također narezati na sitne kockice. U veću tavu staviti ulje i maslac, te dodati praziluk i mrkvu. Ostaviti 15-ak minuta dok ne omekšaju. Miješati povremeno. Kada su praziluk i mrkva omekšali, izvaditi dvije trećine od ukupne količine u tavi i to ostaviti po strani. Preostaloj mješavini dodati krompir. Krompir bi trebao da malo porumeni i upije mirise mrkve i praziluka. Dodati mlako mlijeko, toliko da prekrije krompir. Staviti poklopac i pustiti da krčka dok se krompir ne skuha. Mješavinu pasirati ili blendati, važno je da dobije teksturu pirea. Pire vratiti u šerpu, dodati one dvije trećine praziluka i mrkve i temeljac od povrća. Dodati so i biber po ukusu i na kraju narendati malo muškatnog oraščića.

 Bundeva s kuskusom

\"\"

 Sastojci:

– 100 g kuskusa

– sok jednog limuna

– 150 ml vode

– kašika maslinovog ulja

– glavica luka

– 2 mrkve

– 2 peršuna

– manja bundeva

– kašičica karija

– prstohvat cimeta

– 225 g paradajza

– 75 ml supe od povrća

– kašika sjeckanog korijandera

 Priprema:

Sipati kuskus u posudu, preliti ga vodom, pomiješati, prekriti krpom i ostaviti da stoji deset minuta uz povremeno miješanje. Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstati luk, dodati sjeckanu mrkvu, peršun, bundevu i dinstati

 Mesna štruca

\"\"

 – 1 kg mljevene teletine

– 1 glavica luka

– 2/3 čehna bijelog luka

– jaje

– ½ kašičice Vegete

– 2 kašičice nasjeckanog peršuna

– 2/3 kašičice naribanog zrelog tvrdog sira

– 2/3 kašičice krušnih mrvica)

– so

– biber

– 4 komada tvrdo kuhanih jaja

Priprema:

 Pripremiti meso i staviti ga u zdjelu s naribanim lukom i bijelim lukom, Vegetom, jajetom, naribanim sirom, nasjeckanim peršunom, te krušnim mrvicama. Posoliti, pobiberiti i dobro promiješati… Oblikovati dvije štruce u koje se utisnu tvrdo kuhana jaja. Staviti ih u nauljenu zdjelu za pečenje i peći u pećnici na 175 stepeni – oko sat vremena.

Kolač sa suhim smokvama i orasima

\"\"

Sastojci:

– 350 g brašna

– 250 g suhih smokava

– 150 g oraha

– 80 g maslaca

– 30 g maslaca

– 3 jaja

– prašak za pecivo

– kašičica cimeta

– kašičica klinčića

– sok od jednog limuna

– 100 g šećera u prahu

Priprema:

 Na komadiće izrežite smokve. U ključalu vodu (30 ml) dodajte maslac i smokve… Sve dobro izmiješajte i pustiti da se ohladi. Jaja i šećer pjenasto umutiti i dodati im ohlađenu smjesu sa smokvama. Brašno izmiješati s praškom za pecivo i začinima, te dodati ostalim sastojcima. Na kraju dodati orahe koje ste, prethodno isjekli na sitne komadiće. Peći oko 60 minuta. U međuvremenu napraviti preljev – tako da limunov sok izmiješate sa šećerom u prahu. Preliti preko vrućeg kolača.