Kolač koji savršeno pristaje uz topao čaj ili kafu

Ukusna poslastica za cijelu porodicu

\"\"Priredila: Ernestina Hodžić

Sastojci

Biskvit

  • 5 jaja
  • 200gr šećera
  • 200gr brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 dcl ulja
  • 4 pune kašike kakaa
  • 2 pune kašike nutelle
  • 80gr krupno nasjeckane miječne čokolade

\"\"

Glazura

  • 300gr crne čokolade za kuhanje
  • 2 kašike kokosovog ulja

\"\"

Obavezno peći u silikonskom kalupu. Jaja i šećer izmiksati tako da dobijete pjenastu masu. U smjesu dodajte ulje i kratko izmiješajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu dodajte kakao, nutellu i nasjeckanu čokoladu. Kašikom izmiješajte smjesu kako bi se sastojci sjedinili. Silikonski kalup za kolač premažite s malo putera ili ulja i pospite brašnom kako se kolač prilikom pečenja ne bi lijepio za kalup.

\"\"

Smjesu prespite u kalup i pecite 40-50 minuta na 180°. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Ispečeni kolač izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi. Donji dio kolača odsjeći – kako bi dobili ravnu površinu i ljepši izgled. Dok se kolač hladi pripremamo glazuru.

\"\"

Kalup dobro oprati i posušiti. U kalup izliti otopljenu čokoladu pomiješanu s kokosovim uljem. Kistom premazati sve unutrašnje zidove kalupa. Zatim u kalup staviti ohlađen kolač. Kolač lagano pritišćemo u kalup sve dok čokolada ne dođe do vrha kalupa i ne prekrije kompletan kolač. Ostaviti tokom noći u frižideru.

\"\"

Uživajte!