Ukusna poslastica za cijelu porodicu
Priredila: Ernestina Hodžić
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 200gr šećera
- 200gr brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 dcl ulja
- 4 pune kašike kakaa
- 2 pune kašike nutelle
- 80gr krupno nasjeckane miječne čokolade
Glazura
- 300gr crne čokolade za kuhanje
- 2 kašike kokosovog ulja
Obavezno peći u silikonskom kalupu. Jaja i šećer izmiksati tako da dobijete pjenastu masu. U smjesu dodajte ulje i kratko izmiješajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu dodajte kakao, nutellu i nasjeckanu čokoladu. Kašikom izmiješajte smjesu kako bi se sastojci sjedinili. Silikonski kalup za kolač premažite s malo putera ili ulja i pospite brašnom kako se kolač prilikom pečenja ne bi lijepio za kalup.
Smjesu prespite u kalup i pecite 40-50 minuta na 180°. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Ispečeni kolač izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi. Donji dio kolača odsjeći – kako bi dobili ravnu površinu i ljepši izgled. Dok se kolač hladi pripremamo glazuru.
Kalup dobro oprati i posušiti. U kalup izliti otopljenu čokoladu pomiješanu s kokosovim uljem. Kistom premazati sve unutrašnje zidove kalupa. Zatim u kalup staviti ohlađen kolač. Kolač lagano pritišćemo u kalup sve dok čokolada ne dođe do vrha kalupa i ne prekrije kompletan kolač. Ostaviti tokom noći u frižideru.
Uživajte!