Koje će vam namirnice pomoći da se osjećate sretnije?

Ako je vjerovati nutricionistkinji Fioni Tuck, osjećaj sreće možete prizvati i putem konzumacije određene vrste hrane

O dijetalnoj hrani znamo već gotovo sve, no koliko poznajemo područje povezanosti hrane s našim raspoloženjem? Na prvu biste mogli pomisliti kako je osjećaj sreće svakako povezan s dobrim cheat mealom, poput burgera ili slasnih palačinki, no prevarili biste se.

Takva teško probavljiva hrana vas možda ostavlja s trenutnim dobrim osjećajem, no dugoročno ne nosi ništa pozitivno, kako za vaše tijelo, tako i za um.

Nutricionistkinja Fiona Tuck se u svojoj knjizi \”The Forensic Nutritionist\” bavi upravo ovim pitanjem, te objašnjava koja će vam hrana potencirati osjećaj sreće i zadovoljstva, a koju trebate izbjegavati. Za početak, upozorava da trebate znati kako je vaše tijelo \”sretno\” kad prima kvalitetne nutrijente.

Morate mu osigurati dovoljnu količinu željeza, folne kiseline, vitamina D, vitamina B i triptofana, kako vam raspoloženje ne bi variralo. S druge strane, hrana koja sadrži velike količine masti i šećera može iscrpiti sve navedene nutrijente i rezultirati time da se osjećate lošije. No, o kojim se to namirnicama radi u praksi?

Mahunarke, poput leće i slanutka, su nešto s čim nikad ne možete pogriješiti. Bogate su željezom i lake za svakodnevnu upotrebu. Nadalje, losos je bogat aminokiselinom triptofanom koja direktno pomaže stvaranje serotonina, našeg hormona sreće. Nalazimo ga i u bananama, baš kao i vitamin B, stoga ovo voće nastojte jesti barem nekoliko puta sedmično. Nadalje, orašasti plodovi i razne sjemenke (poput onih lanenih) sadrže veliku količinu minerala i dobrih masnoća. Jaja konzumirajte zbog proteina i izvora kolina, koji su važni za rad neuroprijenosnika i funkciju stanične membrane. I na kraju, ne zaboravite na složene ugljikohidrate, poput zobi i smeđe riže koji povoljno utječu na kognitivno zdravlje.

(buro247)