Kako se pravilno prijaviti na oglas za posao

Kako se pravilno prijaviti na oglas za posao? Pitanje je kako pronaći posao u situaciji kada je potražnja za radnom snagom mala, a ponuda velika. Zvuči li vam kao da govorimo o vašem okruženju?

Da bismo dostojno živjeli, moramo raditi. Kriza ne znači da posla uopšte nema, nego da ga ima manje nego u vrijeme ekonomskog rasta. Pitanje je kako pronaći posao u situaciji kada je potražnja za radnom snagom mala, a ponuda velika.

No, ako neprestano mislimo na beznadnost situacije, teško da će potraga za poslom uroditi plodom. Važno je osvijestiti određene greške koje se najčešće javljaju prilikom traženja posla. Pokušali smo imenovati neke od najčešćih grešaka koje biste trebali izbjegavati. U nekima od njih ćete se prepoznati, a neke će vas možda iznenaditi.

Igrate na „jednu kartu“

Neki su kandidati skloni „igrati samo na jednu kartu“ i ne prijavljuju se paralelno za više pozicija. Čekaju dok proces selekcije za željeno radno mjesto završi i tek kada sa sigurnošću znaju da nisu dobili posao, kreću u novu potragu. Ako se javljate na više oglasa, smanjujete rizik čime je i mogućnost razočarenja manja.

 Igrate na „previše karata“

Suprotno prethodnoj pogrešci je „raspršena“ strategija. Ako se javljate na mnoštvo različitih oglasa za poslove koje možda nećete niti prihvatiti zasigurno se ne možete posvetiti pisanju kvalitetne molbe za svako radno mjesto. Tražitelji posla s jasno definiranom i fokusiranom strategijom polučit će na kraju i dobar rezultat – pronaći će posao.

Presudan vam je opis posla

Neki se kandidati javljaju na konkurse samo ako opis sugerira da je riječ o njihovom „poslu iz snova“ ili isključivo ako imaju potrebne kvalifikacije. Umjesto toga, ako dođe do razgovora za posao, dobit ćete više informacija o uvjetima rada, kompaniji i slično, pa se može dogoditi da radno mjesto koje ispočetka nije zvučalo sjajno, postane baš ono koje ste priželjkivali.

Odbijate posao na određeno vrijeme

Mnogi poslodavci, posebno u vrijeme krize, žele zaposliti na određeno vrijeme. Imajte na umu da ukoliko se pokažete kao kvalitetni zaposlenici, u nekim slučajevima postoji mogućnost i stalnog zaposlenja. Na privremenu poziciju možete gledati kao na svojevrsnu audiciju za potencijalno stalno radno mjesto ili bar dobru referencu za drugi posao.

Na CV-ju ste naveli poslovnu e-mail adresu

Tako šaljete negativnu poruku potencijalnom poslodavcu da se nećete ustručavati koristiti njihovu opremu za privatnu upotrebu.

Niste provjerili preporuke

Prilikom javljanja na konkurs za posao, vodite računa o preporukama. Navedite osobe za koje znate da će potvrditi ono što ovama piše. Iskustva stručnjaka za ljudske resurse kažu da ponekad kandidati daju preporuke koje nisu provjerene pa se zna dogoditi da feedback ne bude uvijek ugodan.

 Nikada niste guglali svoje ime

O značaju interneta i društvenih mreža bespredmetno je govoriti. Stoga postoji mogućnost da će vas potencijalni poslodavac potražiti online. Svakako provjerite šta o vama piše, regulirajte privatnost na društvenim mrežama i ne dajte mjesta neugodnim iznenađenjima.

Uključili ste u CV previše podataka

Mnogo kandidata starijih od 40 godina misli kako u CV-ju moraju navesti sve što su, od završetka školovanja do tog trenutka, radili. To nije potrebno, nego je važno koncentrirati se na posljednjih 10 – 15 godina radnog vijeka i istaknuti ono što je bitno u odnosu na radno mjesto za koje konkurišete.

 Prihvatate NE kao konačan odgovor

  • NE može značiti NE za tu poziciju. Ako ste odbijeni za posao na koji ste se prijavili, pošaljite e-mail kojim ćete zahvaliti poslodavcu na prilici i poželjeti im sve najbolje. Kandidati to rade rijetko ili gotovo nikada, stoga će vas se poslodavac zasigurno sjetiti kada se otvori novo radno mjesto.

 Imate neurednu aktovku ili ručnu torbu

– Možda vam se čini nevažno, no detalji poput neuredne aktovke ili ručne torbe mogu odavati osjećaj da je osoba neorganizirana, neuredna i nepripremljena te da njen rad neće biti optimalan. Osoba koja je uredna, čista, organizirana i pripremljena daje dojam ozbiljnosti i ulijeva povjerenje da će se moći nositi s poslovnim izazovima.

 

Savjeti za odličan CV

Kada se javljate na konkurs za posao, vaš je CV je vaše ogledalo. Ne postoji savršeno napisan CV, no mogli bismo reći da tajna leži u detaljima koji čine razliku.

1. Jasan, pregledan i uredan.
Vizuelno dobro složen CV i hronološki poredane informacije olakšat će posao potencijalnom poslodavcu.

2. Optimalna dužina.
Bez obzira na vaše radno iskustvo, nemojte ići previše u širinu. Koncentrirajte se na najvažnije informacije o obrazovanju i radnom iskustvu koje su relevantne za poziciju na koju se prijavljujete.

3. E-friendly.
S obzirom na to da se većina prijava šalje elektronskim putem, vodite računa o formatu dokumenta, marginama, tipu i veličini slova i slično.

4. Pojednostavite jezik.
Koristite razumljive izraze i kratke rečenice kako bi informacija koju želite dati o sebi bila jasna.

5. Bez gramatičkih pogrešaka.
Gramatičke greške ostavljaju dojam neprofesionalnosti, stoga prekontrolirajte vaš CV nekoliko puta kako biste izbjegli suvišne greške ili tipfelere.

Kako napisati dobar cv?