Kako nijanse u enterijeru utječu na naše raspoloženje

Na jednoj radionici sam saznala da hranu treba jesti iz plavog tanjira ako želite da budete na dijeti, a djeci koja ne vole da jedu, hranu treba služiti u crvenom tanjiru jer podstiče apetit. Najzanimljivije mi je bilo kada sam saznala da mi žene, kada želimo promjenu umjesto farbanja kose, bolje je da promijenimo boju zida, jer toplije boje u domu će nam donijeti vedrinu

Piše: Elma Rahmanović

Boje kojima smo izloženi utječu na naše raspoloženje u zavisnosti od nekoliko faktora: same boje, intenziteta i trajanja izloženosti toj boji, kao i subjektivnim faktorima, kao što je preferencija određene boje. Ljepše se osjećamo među bojama koje volimo, koje dopunjuju prostor i oplemenjuju ga. U kontekstu psihologije boja i enterijera, neophodno je voditi računa o individualnim razlikama među ljudima, i pored toga što smo donekle biološki uslovljeni da boje doživljavamo na određeni način.

Razdražljiva crvena

Advokati biraju ozbiljne boje, banke se trude da budu jednostavne i poslovne, hoteli tako da zadovolje najrazličitije ukuse. Sam izbor boja je sekundaran; primarno je opremanje prostora na određen način, pri čemu su boje samo jedan od faktora koji se uzima u obzir. Ipak, one su faktor koje značajno utječe na formiranje utiska, pa zato zaslužuju pažnju svih onih koji se bave prostorom.

Na jednoj radionici sam saznala da hranu treba jesti iz plavog tanjira ako želite da budete na dijeti, a djeci koja ne vole da jedu, hranu treba služiti u crvenom tanjiru jer podstiče apetit. Najzanimljivije mi je bilo kada sam saznala da mi žene, kada želimo promjenu umjesto farbanja kose, bolje je da promijenimo boju zida, jer toplije boje u domu će nam donijeti vedrinu.

Iako boje imaju utjecaj ograničenog trajanja na ljude i umnogome zavise od individualnih faktora, produktivnim bojama smatraju se plava – najčešći izbor ne samo za enterijer, već i za vizuelni identitet korporacija i tehnoloških brendova; kao i zelena. Ove boje dolaze u mnogo nijansi. Isto tako, neko može postati razdražljiv usred izloženosti crvenoj boji, a neko će baš u tu boju obojiti svoju spavaću sobu. Kombiniranje bijele s nekom pastelnom bojom je uvijek siguran potez, jer će soba djelovati svijetlo i prostrano, a ambijent odavati utisak lakoće.

Realni zahtjevi

Boje uvijek treba birati prema sopstvenim afinitetima, uz poštovanje općih pravila o uklapanju boja. Određena boja postaje življa ukoliko je u blizini nje komplementarna boja, ali gubi svježinu ako to nije slučaj. Staro pravilo podrazumijeva da se najčešće kombiniraju maksimalno do tri boje, a osim izbora boja važan je i odnos njihove primjene, odnosno pravilo 60-30-10.

Dizajn studio ili salon namještaja  je mjesto na kojem se nastoji da, potrošačima na jednom mjestu, omogućimo da na profesionalan, kvalitetan i kreativan način riješe sve svoje potrebe vezane za uređenje enterijera, ali i da ih upozna i educira o tehničkim karakteristikama, prednostima i načinima primjene širokog asortimana boja, tapeta, dekoracija za sobe i ostalih proizvoda.

Prepustite se stručnim savjetima osoba kod uređenja vlastitog doma, ali svakako imajte na umu da definirate svoje zahtjeve kako bi i vi sami imali što bolji pregled želja i potreba, a stručnjaci mogućnosti da se iste i ostvare. Ne očekujte da su  stručnjaci mađioničari, budite realni u svojim zahtjevima. Definirajte svoj stil, provedite vrijeme sa svojim stručnim saradnicima za enterijere. Dozvolite im da vas upoznaju, kroz vaše navike, stil oblačenja i ponašanja. Tek nakon toga možete očekivati izvanredan rezultat.