Kafa od brokule je vaš novi najbolji jutarnji prijatelj

Dobre vijesti za ljubitelje kafe: kofein i zelenilo se i dalje mogu kombinovati u jednoj šolji. Karfiol i brokula su uobičajeni sastojci ne samo u salatama, već i u smoothiejima. A sad povrće zadire u carstvo drugog pića – kafe.

Kafa od brokule zvuči primamljivo, zar ne? Ova neočekivana mješavina osmišljena je u Australiji, dok su se naučnici vodili samo najboljim namjerama. Interesovanje za zdrav način života i pravilnu ishranu samo se povećava iz godine u godinu, ali u isto vrijeme ljudi i dalje često nisu u mogućnosti da jedu preporučenu količinu povrća. Brokula kao piće pomoći će u popunjavanju te praznine.

Kako napraviti kafu od brokule

Za ovaj napitak vam nije potrebna svježa brokula, jer ovo nije smoothie. Prvo povrće treba osušiti, a zatim ga samljeti u fini prah, koji se dodaje u kafu. Štaviše, samo dvije kašike ovog zelenog praha imaju nutritivne vrijednosti koje će vam pomoći da unesete sve neophodne elemente u svoj organizam. Postoji još jedan snažan argument u korist nove „zelene“ kafe – rijetko ko redovno jede brokulu. Ovo povrće je gost na stolu samo s vremena na vrijeme, a kafa je mnogo popularnija.

Alternativne opcije

Ako vam je teško da zamislite kafu od brokolija, možete početi sa drugim opcijama. Brokola u prahu je definitivno zdrav – i može biti zanimljiv sastojak istog smoothie-a, kao dodatak žitaricama ili pireu od avokada. Ovaj prah se može čuvati mnogo duže od običnog povrća, a polje za eksperimentisanje sa ukusima i jelima sada je mnogo veće.