Kad je godišnji odmor zaista odmor

Kako posao ostaviti u uredu

Piše: Senka Čimpo, psihologinja i psihoterapeutkinja

Period godišnjih odmora je pred nama i to je obično vrijeme kada maštamo o destinacijama, brojimo dane, kujemo planove. Ono o čemu je također dobro povesti računa jeste kako ćemo se zaista odmoriti odnosno ostaviti posao i obaveze u uredu. To je naravno lakše reći i poželjeti nego i zaista ostvariti! Nekadašnje godišnje odmore koji su bili namijenjeni obavljanju i opuštanju je zamijenilo organiziranje odmora na mjestima gdje ćemo imati pristup internetu i biti dostupni sve vrijeme. To je možda stresnije i od samog sjedenja u uredu. Da li je moguće ured ostaviti u uredu?

 Šta nas sprečava da se istinski odmaramo?

Istraživanja pokazuju da se i pored sve veće svjesnosti o produktivnosti i poštivanja prava i potreba radnika, prosječno radno vrijeme u savremenom poslovnom okruženju produžava, a da se broj predviđenih i iskorištenih dana godišnjeg odmora skraćuje. S druge strane, postoje istraživanja koja pokazuju da nam je za istinski odmor neophodno ne manje od tri sedmice. To je period u kojem naše tijelo i um imaju dovoljno vremena preći iz užurbanog i stresnog u opuštajući i okrepljujući ritam. No, i ako nemamo toliko vremena postoje načini na koje odmor možemo učiniti ugodnijim i takvim da nam pruži istinsko opuštanje i odmak od onoga s čim smo svakodnevno na svom poslu.

Šta možete učiniti?

Potrudite se da ne budete jedni od onih kojima je telefon uvijek uključen i dostupan s napunjenom baterijom. Da li zaista morate znati sve što se u međuvremenu dešava u uredu? Naravno, to zavisi i od odgovornosti koju vaša pozicija nosi. Međutim, prije samog odmora posvetite vrijeme planiranju, završavanju svega što je moguće, delegiranju i usklađivanju sastanaka i svih ostalih obaveza u vrijeme koje nije period vašeg odmora. To možda znači i odustajanje od ideje da stvari neće funkcionirati kada niste tu i da ne trebate niti možete kontrolirati sve što se dešava.

\"\"

Ne zaboravite da je neophodno odoljeti i porivu da provjeravate elektronsku poštu! Ako vam odustajanje od potpune kontrole onoga što se dešava u uredu dok niste tu ide teško, sjetite se da samo potpuno odsustvo omogućava da napunite baterije, odmorite tijelo i očistite um za nove radne zadatke i veću produktivnost.

Možda vam kraći godišnji odmor od sedmicu ili dvije ne može pružiti potpunu relaksaciju, ali vam ostavlja više mogućnosti da budete potpuno nedostupni kolegama, uposlenicima, šefovima.

\"\"

 Otvorite um za opuštanje

Ne zaboravite da pripreme podrazumijevaju ne samo to da uradite sve što je neophodno u uredu prije nego zaista odete na odmor nego i da se mentalno pripremite za opuštanje. To znači da ćete već par sedmica ranije pronaći vrijeme da se svakodnevno na par minuta odmorite kroz istinski opuštajuću i ugodnu aktivnost. Vaše tijelo i um trebaju vježbati opuštanje. To također podrazumijeva da učinite što je više moguće da ne nagomilate i planirate previše obaveza neposredno prije i poslije samog odmora.

Možda imate osjećaj da je već kasno i da nema šanse da stignete uraditi sve predradnje da biste se na svom godišnjem zaista odmorili? Ne brinite, učinite koliko možete, zaključajte ured i otvorite svoj um za opuštanje i odmor! Svaki put kad pomislite upaliti telefon ili provjeriti pozive i elektronsku poštu podsjetite se da budete prisutni na svom odmoru, a ne u uredu. Obaveze će i dalje biti tu kad se vratite, a vremena će generalno uvijek biti manje nego što je obaveza. Uživajte!