Jeste li probali žute maline?

Kod nas nije toliko raširena, no tamo gdje jest, zovu je i zlatna malina. Poprilično je zdrava, ima visok sadržaj vitamina B i folne kiseline…

Kao i crvena, žuta malina prava je ljetna poslastica. Iako njen \”anemični\” izgled možda i ne privlači toliko, zapravo je ukusnija od crvene. Poprilično je aromatična i slađa od svog popularnijeg izdanja na koje smo navikli.

Kod nas nije toliko raširena, no tamo gdje jest, zovu je i zlatna malina. Poprilično je zdrava, ima visok sadržaj vitamina B i folne kiseline te je dobra i za one koji su alergični na maline, ali i dijabetičare.

Koristi se sirova, u sokovima, pekmezima, voćnim salatama i kao dekoracija na slasticama. A od nje možete napraviti i vino. Ako ste voljni pokušati, pročitajte recept!

Sastojci: 

2 kilograma zlatnih malina 
60 dag šećera 
kašičica jabučnkiseline
pola kašičice enzima pektina
vode da ispuni posudu od 4 litre
kvasac
kvasac za vrenje

Postupak:

Nakon što otopite šećeu vodi, maline stavite u plastičnu vrećicu i lagano zdrobite. Dodajte ostale sastojke, osim kvasca. Pokrijte i ostavite oko 12 sati, pa dodajte kvasac.

Ova smjesa trebala bi fermentirati 7 do 8 dana, nakon čega trebate otkloniti plastičnu vrećicu s malina te ih lagano iscijediti. Pustite tokom noći da se tekućina slegne, a idući dan skinite talog i zatvorite zračnu komoru. Nakon 30 dana skinite talog te zatvorite.

Ponovite nakon 30 dana. Nakon toga postupak se ponavlja svakih 60 dana dok se vino ne izbistri te nema sedimenata. Ako je potrebno, dodajte šećera, pričekajte još tri do četiri sedmice da nema fermentacije te buteljirajte. Za konzumaciju pričekajte bar godinu dana.

(dnevnik.hr)