Miris jeseni na tanjiru…
Krem supa od tikve
Sastojci:
– 1/2 kg tikve
– 2 luka
– 150 ml vrhnja za kuhanje
– prstohvat soli, bibera i Vegete
– ulje
Priprema:
Zagrijte ulje, te luk, prethodno izrezan na kockice – ispržite. Dodati tikvu, oguljenu i također izrezanu na kockice. Pržite sve minutu, pa prelijte sa 500-750 mililitara vode. Pustiti povrće da se skuha. Nakon što je gotovo, ostavite ga da se ohladi. Izmiksajte štapnim mikserom povrće. Ako je supa pregusta, dodajte još malo vode i vratite na peć da prokuha. Dodajte so, biber i Vegetu – po želji, a zatim dodajte i vrhnje. Neka prokuha još jednom i supa je gotova.
Kesten salata
Sastojci:
– 100 g kestena
– 150 g prokulica
– kašičica maslinovog ulja
– so
Priprema:
Pripremite kestenje, ogulite ih i kuhajte, u drugoj posudi kuhajte prokulice. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, pa ubacite kuhane kestene i prokulice, začinite po želji i poslužite.
Prokulice sa šampinjonima
Sastojci:
– prokulice
– šampinjoni
– bijeli luk
– začini po ukusu
Priprema:
Priprema je jednostavna, da jednostavnija ne može biti! Pržite prokulice sa sjeckanim šampinjona i malo bijelog luka. Začinite po svom ukusu i dobit ćete originalno i izuzetno ukusno jelo.
Kruška u čokoladi
– 115 g putera
– 190 g smeđeg šećera
– 100 g šećera
– jaje
– 235 ml mlijeka
– kašičica ekstrakta vanilije
– 195 g brašna
– 60 g kakaa
– 1/4 kašičice sode bikarbone
– 1/2 kašičica praška za pecivo
– 1/4 kašičice soli
– 3 kruške
– šećer u prahu
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 160 stepeni, a kalup za hljeb obložiti papirom za pečenje. U posudu dodati puter i šećer, jaje, mlijeko i ekstrakt vanilije – sve dobro mikserom izmiješati. U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ovu smjesu pomiješati sa smjesom sa puterom – te sve zajedno miksati. Kada je smjesa gotova – prebacite je u kalup, te u jednakom razmaku poredati kruške. Peći oko 70 minuta, te provjeriti čačkalicom (je li čista ili ostaju mrvice). Kada je gotova, izvadimo je i ostavimo u kalupu 15 minuta. Servirajte po želji…