Jedan radni dan sa Adisom Vatreš Selimović

Veći dio dana provedem u gledalištu, na sceni, u fundusu, krojačnici, stolariji…

Jedan radni dan proveli smo s umjetnicom Adisom Vatreš-Selimović, diplomiranom produkt dizajnericom iz Sarajeva – koja aktivno djeluje kao kostimografkinja i scenografkinja, kako u matičnom pozorištu Kamerni teatar 55, tako i u drugim pozorištima, te je angažirana na brojnim kulturno-umjetničkim projektima. Iza nje je rad na više od 40 predstava i filmova, dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su nagrada za najbolju scenografiju na Sterijinom pozorju za predstavu Schindlerov lift – u režiji Kokana Mladenovića i nagrada Collegium ARTISTICUM za scenografiju i kostimografiju ULUPUBiH-a za predstavu Ljubičasto, u režiji Selme Spahić. Adisa je članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH…

\"\"

 Foto: Ladies In

\”Ritam u našem domu uvijek je bio podređen našim projektima i obavezama. Prednost našeg partnerstva je što se i suprug i ja bavimo sličnom prirodom posla koji nema radno vrijeme, već rokove.\”

6:30

– Budim se uz miris kafe koju je napravio Amar, on je do mog buđenja već prikupio sve vijesti koje je donijela noć. Dijelimo prve i posljednje trenutke u tišini za taj dan.

\"\"

7:00

– Budimo kćerke uz soundtrack dana koji će utjecati na naša raspoloženja. Njima je posvećen naredni sat zbog pripreme za školu i program tog dana.

8:00

– Šetnjom kroz Vilsonovo, s kafom i telefonom u ruci, provjeravam mailove i telefonski koordiniram obaveze.

9:30

– Nakon tehničkog breafinga sa saradnicima, nastavljam rad na probi koja počinje u 10 sati.

\"\"

10:00

– Dnevno svjetlo uglavnom – zamijenim reflektorima i veći dio dana provedem u gledalištu, na sceni, u fundusu, krojačnici, stolariji i drugim prostorima unutar teatra.

14:00

– Izlazim na dnevno svjetlo i počinje lov. Lov podrazumijeva nabavku i potragu za stvarima koje su neophodne za realizaciju projekta na kojem radim.

16:00

– U društvu svojih curica, supruga i tate organiziram ostatak popodneva. Zajednički ručak, piće, parkić, druženje i igra mi napune baterije za nastavak rada.

19:00

– Povratak u teatar na večernju probu ili crtanje skica i razrađivanje ideja kroz graju i toplinu doma.

22:00

Naše vrijeme uz priče i uspavanke nakon kojih se vraćam crtanju i artikuliranju ideja koje ću podijeliti s ekipom iduće jutro… i tako sve do sna.