Njemačka kuhinja, obiluje jakom i ukusnom hranom, predstavlja gastronomsko bogatstvo i raznolikost ove zemlje
Kulinarska Njemačka svojim posjetiteljima nudi raznolikost, regionalnost i autentičnost, a oni izuzetno cijene bogatstvo izbora koje im je na raspolaganju. Više od polovine stranih posjetitelja želi da tokom odmora u Njemačkoj uživa u hrani i piću – koji su karakteristični za određeni region. U svojoj temi Taste German.Local.Culture. kampanja Turističke organizacije Njemačke (DZT) predstavlja kombinaciju vrhunskog artisan zanatstva, izvrsnog kulinarstva i toplog, iskrenog gostoprimstva koji inspirišu sve potencijalne posjetitelje Njemačke.
To se ogleda i u načinu na koji su restorani, kafići i hotelijeri odgovorili na posebne izazove koje je nametnula pandemija koronavirusa: higijenske mjere, prošireni otvoreni prostori za jelo, inovativni raspored sjedišta koja omogućavaju socijalno udaljavanje i zaštitni paravani postali su dio standarda u konceptu restoranske usluge. Njemačka nudi bogat izbor kada je riječ o hrani i piću: Od posjeta vinogradima do obilaska više od 1.500 regionalnih pivara, pa sve do fine dining iskustava u oko 300 restorana koji su nagrađivani Mišelinovim zvjezdicama.
Mladi ugostitelji: gostoprimstvo u kombinaciji sa strašću
Strast prema zanatu i ljubav prema proizvodima – sve ono što pokreće mnoge mlade kuhare i restoratere u Njemačkoj je vrlo ukusno za njihove goste. Ove svježe, mlade kulinarske zvijezde usvajaju savremene trendove i serviraju ih sa neočekivan način. Regionalni proizvodi kombinuju se s internacionalnim kulinarskim uticajima, a vrhunsko artisan zanatstvo se susreće sa uličnom hranom. Rezultat je savremena nacionalna kuhinja koja se zasniva na regionalnosti, održivosti, visokom kvalitetu i toploj gostoljubivosti.
Stručni somelijeri otkrivaju najbolja njemačka vina
Svako ko želi da se uroni u svijet njemačkih vina to može učiniti direktno na izvoru – u vinarijama. Mnogi vinogradari dočekuju goste koji iz prve ruke i pod stručnim vođstvom žele da saznaju sve o berbi grožđa. Ili se jednostavno prepuste iskusnim somelijerima koji su na raspolaganju u mnogim restoranima kako bi im pomogli pri odabiru odgovarajućeg vina. Za detaljni uvid organizovane su i degustacije vina, ali i seminari koje vode kvalifikovani vinski stručnjaci.
Vinogradarstvo u Njemačkoj: tradicionalno i nekonvencionalno
Njemačko vinogradarstvo datira iz vremena Kelta i Rimljana. Danas postoji više od 11.000 vinograda u 13 njemačkih vinskih regija. Puno strasti i kreativnosti utkano je u njihov rad – tako naprimer u Rajnhesenu (Rheinhessen) mlada generacija vinogradara isprobava nove načine uzgoja grožđa koristeći isključivo održive metode. I uspjeva u tome! Možete osjetiti da su vina proizvedena bez upotrebe industrijskih metoda, a potvrda kvaliteta su i mnogobrojne prestižne međunarodne nagrade.
Izbor ideja za putovanja sastavljen u saradnji sa regionalnim marketinškim organizacijama 16 njemačkih saveznih država:
Baden Virtemberg | Heilbron je najstariji vinogradarski grad u Baden-Virtembergu (Baden-Württemberg) – sa vinskom vilom, vinskim paviljonom na rijeci Neckar.
https://www.heilbronn.de/tourismus/reise-und-erlebnisangebote/wein-und-kulinarik.html |
Bavarska | Tradicionalna gostionica na nivou Mišelinovih zvijezdica: u Majers-Keleru u Nordlingeru šef kuhinje Jokl Kajzer (Jockl Keiser) servira najbolje proizvode ove regije
https://www.bavaria.by/experiences/food-drink/top-chefs/traditional-inn-fare-at-michelin-star-level/ |
Berlin | Niz obilazaka grada s temom kulinarstva otvara potpuno nove poglede na njemačku prijestolnicu – od ukusne ulične hrane do fine-dining restorana i najkvalitetnijih zanatskih proizvoda.
https://www.berlin.de/tourismus/stadtfuehrungen/kulinarische-touren/ |
Brandenburg | Ukusni i neobični zanatski proizvodi iz okoline Brandenburga na rijeci Havel. Heisse Havel – neobičan topli napitak napravljen od soka od krušaka i vina je interesantna alternativa tradicionalnom kuhanom vinu. Havler je prepoznatljiv liker od biljaka sa ukusom kruške. A Havelvaser je – vino sa sokom od kruške www.havelwasser.com |
Bremen | Schaufenster Fischereihafen daje uvid u ribarstvo u ribarskoj luci Bremerhaven, jednoj od najatraktivnijih pomorskih destinacija na obali Sjevernog mora. Pravi ulov! |
Hamburg | Posjetioci ovog hanzeatskog grada mogu istražiti njegovu kulinarsku raznolikost na nizu različitih pijaca – uključujući i legendarnu ribarnicu, koja privlači lokalno stanovništvo i turiste svake sedmice već više od 300 godina. |
Hesen | Ahle wurscht je sušena svinjska kobasica – jedan od najpoznatijih specijaliteta Severnog Hesena. Da bi se ispravno napravila potreban je naporan rad, vještina i puno strpljenja.
www.hessen-tourismus.de/en/this-is-hessen/enjoyment/ahle-wurscht |
Meklenburg Zapadna Pomeranija | Može biti dimljena, pržena ili pečena – samo da je svježa! Riba sa Baltika ili iz jednog od mnogih slatkovodnih jezera sastavni je dio meklenburške kuhinje. |
Donja Saksonija | Flux Eco Hotel Eko je sertifikovano održivo preduzeće sa organskim restoranom, smješteno u blizini malog srednjovekovnog grada Han. Mindena (Hannoversch Münden). |
Sjeverna Rajna Vestfalija | Specijalno pivo i pivska kuhinja: fokus je na manjim pivarama, sa proizvodima kao što su Muhlen Kolsch ili najnovije pivo od starih sorti Gulasch Alt, koje se priprema u Oberkaselu, za razliku od ostalih koja se spravljaju u starom gradu Dizeldorfa. |
Rajna-Palatinat | Doručak na pijaci u Majncu u sjenci katedrale. Svake subote od marta do novembra posjetitelji mogu da u živaju u jedinstvenoj atmosferi, tradicionalnim specijalitetima, hljebu, kobasicama i vinu…
https://www.mainz-tourismus.com/en/explore-enjoy/events/weekly-market-market-breakfast/ |
Sarland | Sarland je region delikatesa poznat po tradicionalnim i regionalnim proizvodima, ali i po destileriji voća Johann Monte.
https://www.urlaub.saarland/Media/Was-uns-gefaellt/Genuss/Alte-Sorten |
Saksonija | Auerbahov podrum je vjekovna institucija u Lajpcigu, čak se pojavljuje i u Geteovom Faustu i nezaobilazna je destinacija za sve posjetioce iz cijelog svijeta |
Saksonija Anhalt | Na ušću rijeke Sale u Unstrut, drevni njegovani evropski pejzaž vjekovima podržava tradicionalne vinogradarske zanate. |
Šlezvik-Holštajn | Libek treba posjetiti ne samo zbog marcipana. Još se mnogo toga može vidjeti i okusiti na vođenim kulinarskim turama po gradu.
https://www.sh-tourismus.de/en/holiday-worlds/cities/luebeck-1 |
Tiringija | Liker Gete i Bauhaus džin – Wiegand manufaktura iz Vajmara kombinuje klasičan ukus i modran dizajn u flaši. |