Ivana Berendika: Luksuzni život dizajnerice nakita

Prekretnica u Ivaninom životu desila se prije nepunih 11 godina kada se udala za bogatog američkog biznismena, te se iz rodne Srbije, gdje se bavila pjevanjem, odselila u Ameriku. Danas živi na relaciji između New Yorka i Miamija, te veoma rijetko boravi kod kuće, jer je stalno na putovanjima. Etiopija joj je najdraža zemlja, a velika želja joj je da posjeti i Mongoliju

Priredila: Lejla Lojo-Karamehmedović

Ivana Berendika, nekadašnja pjevačica, a danas uspješna poslovna dama i dizajnerica nakita „Arme de  l\’ Amour“, živi svoj američki san. Porijeklom iz susjedne Srbije, Ivana je u Ameriku otišla nakon što se udala za bogatog biznismena, a 10 godina kasnije i sama si je u poslovnom svijetu osigurala dobru poziciju. Njen nakit nerijetko je izbor slavnih američkih ličnosti poput Rihanne. Ivana se prošle godine u decembru, nakon 10 godina braka, ostvarila i kao majka, te je na svijet donijela blizance. Vješto balansira između majčinstva i poslovnih obaveza, a ako je pitate za mjesto prebivališta, reći će vam da živi između New Yorka i Miamija, te da konstantno putuje.

Iz njenog penthousea u New Yorku pruža se nevjerovatan pogled na rijeku Hudson. Čitav penthouse je u staklu, te se prozori protežu od poda do stropa. Terasa na koju se izlazi vjerovatno je najveća terasa koja postoji na cijelom Manhattanu.

Koliko za uređenje interijera, Ivana posjeduje istančan ukus i u izgradnji vlastitog stila. Ekipi američkog portala „Coveteur“ otvorila je vrata svog doma, ali i svog ormara.

 O stilu

\"\"

 • Nerijetko slušamo o tome kako se ljudi rađaju sa stilom. Uopće se ne slažem s ovom konstatacijom. To mi jednostavno nema smisla. Budite hrabri i stil izgradite sami. Stil je nešto s čim se treba igrati.
 • Sto iz Indije\"\"
  • Trebalo mi je čitavih osam mjeseci da dobijem dozvolu da zatvorimo jedan dio autoputa na West Sideu kako bih u penthouse transportirala sve svoje biljke, fontanu i sto za terasu, koje sam uvezla iz Indije. A radnik koji je sve to organizirao zaboravio je ponijeti saobraćajni znak za transport koji se trebao staviti iza kamiona. Sve se to dešavalo u tri sata iza ponoći, a tim za transport činilo je čak 30 ljudi. Na kraju je sve otkazano, jer je policajac došao i kazao kako to ne možemo raditi bez saobraćajnog znaka. Došlo mi je da plačem. Onda su mi trebala još tri mjeseca da dobijem novu dozvolu. Na kraju smo uspjeli.
 • Naušnice od žice\"\"
  • Ove naušnice napravljene su od žice i to je prvi put da sam koristila tu vrstu materijala. Ručni su rad. Volim velike komade nakita koji su upečatljivi i primjetni kada ih nosite. Volim kada nakit vodi glavnu riječ, a ne odjeća koju nosite.
 • Etiopija i Mongolija \"\"
  • Etiopija mi je jedna od najdražih zemalja koje sam posjetila. Bila sam tamo samo jedanput. Obišla sam srednji dio i sjever. Planiram se vratiti i posjetiti jug. Ali, veoma je teško, jer nemaju hotela i morala bih kampovati. Ali tu žive sva plemena. Ima ih više od 65 i sva se mnogo razlikuju. Mongolija je također na listi zemalja koje moram obići. Volim ići na mjesta do kojih nije tako lako doći.
 • Najdragocjeniji pokloni \"\"
  • Ova fotografija poklon je od prijateljice Lyle Owerko. Veoma mi je važno da sam okružena radovima svojih prijatelja. Volim kada je oko mene kreativna energija. No slika je posebna i zato što ova osoba na njoj ima nevjerovatan smisao za modu. Ima samo 12 godina, ali djeluje samopouzdano. Perje u njegovom šeširu i hlače su nevjerovatni. A jakna izgleda kao da je dizajnirana u prošloj sezoni.
 • Odrastanje u Srbiji
 • \"\"– Odrastala sam u Srbiji tokom \’90-ih. Bilo je to veoma teško vrijeme. Nismo imali novca, nismo imali ništa kupiti. Jedini način da promijenim svoj izgled bio je nakit. Tada sam, zapravo, počela pokazivati svoju kreativnost. Naučila sam kako praviti nakit koji će svi primijetiti, a koji neće puno koštati. I toga se držim i danas. Želim da moj nakit mogu kupiti mlade djevojke, koje još ne zarađuju dovoljno novca.
 • Hermes“ kolekcija\"\"
  • „Hermes“ torbe skupljam posljednjih 10 ili 15 godina. Volim ih jer su svevremenske. Čitav pojam i shvaćanje mode danas su veoma promjenjivi. Uvijek kupujemo nešto što je trenutno moderno i IN, a ja sam pomalo umorna od toga. Jednostavno želim imati komade koje ću kupiti jednom i nositi ih uvijek.