Igor Nuždić: Tajna savršenog espressa

Na nedavno održanom Confestu u sarajevskoj Skenderiji na Illy štandu dočekao nas je mladi i talentirani barista Igor, koji se ugostiteljstvom bavi od svoje 16. godine. Igor nam je otkrio u čemu je tajna savršenog espressa, ali i zašto je najbolji latte art umjetnik u našoj zemlji

Razgovarala: Lejla Lojo-Karamehmedović

 Osim želje za učenjem, koje još osobine mora posjedovati dobar barista?

– Osim želje za učenjem i napredovanjem barista mora voljeti svoj posao te biti dobar ugostitelj. Mora naučiti raditi pod velikim pritiskom i u velikim gužvama. Samo iskusne bariste mogu da stignu u velikim gužvama da odrade posao kako treba. Za to treba dosta vremena, učenja i rutine. Naravno, treba imati i “umjetničkog” talenta, i smisla za estetiku.

\"\"

Kako je tekao Vaš put do ovog zanimanja?

–  Potječem iz ugostiteljske porodice. Moj otac je bio profesionalni kuhar pa sam još od malih nogu provodio vrijeme s njim u kuhinji, te u porodičnom restoranu. Tu se i rodila ljubav prema spravljanju raznih napitaka i jela.

Prvo sam počeo da radim kao konobar da bi nakon nekoliko godina upisao bartender akademiju Shakers u Banjoj Luci. Od tog trenutka počinjem da gledam puno šire svoj posao i da ga unapređujem svaki dan. Nakon nekoliko sezona u Crnoj Gori vraćam se u BiH i ostajem da radim posao koji najviše volim.

 U čemu je tajna savršenog espressa?

– Tajna savršenog espresa je u dobro tehnički odrađenoj pripremi samog napitka. Naravno, ako je dobro uštiman kafe aparat i mlin sa kafu. Ostalo je sve ljudski faktor. Na kraju svega morate dodati malo ljubavi u taj espresso i to će gosti osjetiti.

\"\"

 Je li se dobar espresso pije sam ili ga je, ipak, bolje piti u društvu?

– Meni je najveći ćeif  na prvi jutarnji espresso sjesti sam i popiti ga na miru. Sve druge kafe tokom dana, slađe su uz dobro društvo i razgovor.

 Latte Art je sve popularniji i u našoj zemlji. Koliko je potrebno talenta, a koliko vježbe za savršene dekoracije u pjeni od mlijeka?

– Ove godine na sajmu kafe u Sarajevu postao sam prvak BiH u spravljanju late arta. Za late art i samu tehniku crtanja na kafi treba dosta vježbe i prakse. Nisam pohađao nikakvu obuku za bariste niti neki kurs. Sve što sam naučio, naučio sam sam, prateći video klipove poznatih svjetskih barista i objašnjenja osnova. Kada naučite osnovno, a to je da napravite dobar cappuccino s kompaktnom kremom ostalo je nadogradnja i usavršavanje.

 Lady Di Cocktail

Ovaj rođeni Banjalučanin, s adresom u Posušju, našim je čitateljkama otkrio i recept za savršen cocktail koji mogu praviti tokom dugog, toplog ljeta.

– 4 centilitra gina Hendricks

– 1 decilitar Tomas Henry cherry tonica

– 2 kriške krastavca

– 2 kriške limete

– 1 pupoljak ruže.