I BiH GREEN: Zajedno za održivu budućnost!

U subotu 10. juna u Sarajevu održan je drugi po redu “I BiH GREEN” događaj koji je kruna cjelogodišnjih aktivnosti koje se provode u cilju unapređenja zaštite životne sredine i promocije održivog poslovanja. Ovaj projekat predstavlja korak naprijed u našim nastojanjima da podižemo svijest o zaštiti okoliša i pružimo obrazovne i zabavne aktivnosti za sve uzraste.

U Vilsonovom šetalištu  okupio se veliki broj učesnika, kako iz poslovnog sektora, tako i lokalne zajednice, ali i mnoštvo građana koji podržavaju ovakve inicijative, koje su rezultat želje da ostavimo bolji svijet budućim generacijama.

Tokom dana, organizirane su brojne radionice namijenjene djeci i odraslima, koje su pružile priliku svima da uče kako se efikasno angažirati  u rješavanju problema vezanih za zaštitu okoliša. Učesnici su imali priliku slušati o važnosti recikliranja, energetskoj učinkovitosti, smanjenju otpada i drugim praksama održivog življenja. Kroz interaktivne aktivnosti, nastojalo se, posebno najmlađim posjetiteljima, približiti način  kako da postanu aktivni čuvari naše planete.

Uz radionice, održana su i edukativna predavanja. Posebno je bilo interesantno izlaganje profesora Vedrana Zubića o temi Cirkularna ekonomija, kao i panel kojeg je moderirao, a u kojem su sudjelovali prof. dr. Kasim Tatić sa Ekonomskog Fakultetu u Sarajevu i  Adis Muhović iz CPU-a. Predavanja su bila prilika za diskusiju o ključnim temama, razmjenu ideja i podizanje svijesti o izazovima s kojima se suočavamo u vezi s očuvanjem prirode i promjenama koje se dešavaju.

Na samom kraju  proglašeni su i dobitnici priznanja GO GREEN STAR. Priznanja su dodijeljena za izvrsnost, inovaciju i predanost kompanija u ostvarivanju ciljeva održivosti, te pružanje primjera i inspiracije drugima u poslovnom sektoru. Dobitnici priznanja su Udruženje Pomozi.ba, Audi Bosna i Hercegovina, NLB Banka Sarajevo, BH Telecom, Grawe osiguranje d.d. Sarajevo, dm Bosna i Hercegovina, Sarajevski kiseljak, Lukavac Cement i Natron Hayat.

U sklopu ovog eventa NLB Banka Sarajevo, uručila je vrijednu donaciju od 4.000 KM, za Pomozi.ba, kako bi još jednim društveno odgovornim projektom podržala i rad Udruženja, koje svakodnevno požrtvovano radi i olakšava život najugroženijim i najranjivijim kategorijama našeg društva.

Posebno priznanje dodijeljeno je i modnom dizajneru Adnanu Hajrulahoviću Haadu, kao pojedincu koji je svojim poslovnim angažmanom dao značajan doprinos u promoviranju cirkularne ekonomije, važnosti reciklaže, a samim tim i zaštiti životne sredine.

Projekat su podržali: Eko život, essence cosmetics, Podravka, Insta Grand, Eko život, Grawe osiguranja Sarajevo,  Audi BiH,  La Bomba krem namazi, NLB Banka Sarajevo, BH Telecom, Lukavac Cement  i JP Park.

Organizator ovog događaja je marketinška agencija Altermedia.