Evo zbog kojih lijekova imamo problem s kilažom!

Neki lijekovi na recept jednostavno ne idu “ruku pod ruku” s gubitkom kilograma. U nastavku provjerite o kojim se tačno lijekovima radi

Nuspojave kod uzimanja nekih lijekova na recept mogu biti pojačani apetit i usporeni metabolizam, što na kraju utječe na mršavljenje odnosno debljanje. A doktori nas u rijetkim slučajevima upozoravaju na te detalje.

Ovisno o bolesti, važno je pripaziti na prehranu i povećati tjelesnu aktivnost, a uoči li se bilo kakva tjelesna promjena, treba se obratiti doktoru ili apotekaru.

U nastavku donosimo popis lijekova koji utječu na tjelesnu težinu.

BETA-BLOKATORI

Lijekovi koji blokiraju hormon epinefrin (adrenalin) u tijelu. Često se propisuju kod visokoga krvnog pritiska. Beta-blokatori usporavaju rad srca te proširuju krvne žile, uzročno-posljedično usporavaju metabolizam, pa je jedna od posljedica uzimanja beta-blokatora i debljanje.

Osim za snižavanje krvnog pritiska, korisni su za liječenje migrene, glaukoma, angine pektoris, aritmije, kongestivnog zatajenja srca, hipotireoze i generaliziranog anksioznog poremećaja.

Pacijent će vjerojatno nakon određenog vremena dobiti na težini pa je tokom beta-blokatorskog liječenja preporučljivo smanjiti unos kalorija i povećati fizičku aktivnost.

ANITIDEPRESIVI/ANTIPSIHOTICI

Najučinkovitiji antipsihotici poput klozapina i olanzapina, koji se koriste u liječnju shizofrenije i bipolarnog poremećaja, zbog blokiranja histaminskih H1-receptora mogu uzrokovati debljanje.

Antidepresivi sami po sebi ne djeluju na mehanizam debljanja, već sama bolest.

Psihički poremećaj djeluje na fizičke potrebe pa je organizam usporeniji, nema potrebu za kretanjem, a povećava se i želja za hranom, pogotovo onom koja nam daje osjećaj sreće (povećava razinu serotonina). Ta je hrana najčešće visokokalorična i visokog glikemijskog indeksa.

ANTIHISTAMINICI

Histamin je hemijski spoj koji proizvodi tijelo, a poznat je po tome što potiče upalne procese u organizmu koji se povezuju s alergijskom reakcijom.

Neka ranija istraživanja otkrila su kako stanice mozga imaju receptore za histamine, a čini se kako histamin utječe na različite fiziološke funkcije kao što su kontrola apetita i potrošnja energije, stoga bi se, teoretski, moglo zaključiti kako histamin doprinosi prejedanju i sporijem metabolizmu.

LIJEKOVI ZA DIJABETES

Ako se pokaže da je u krvnim nalazima povišena razina šećera, liječnik bi najprije trebao pokušati razinu šećera u krvi spustiti savjetima o kvalitetnijoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Nažalost, postotak osoba koje ne moraju uzimati lijekove dosta je nizak.

U borbi protiv dijabetesa postoje raznovrsni lijekovi koji se mogu propisati pojedinačno ili u kombinaciji.

Budući da šećerna bolest postupno napreduje, većina lijekova, uključujući i inzulin, s vremenom djeluje sve slabije.

Kada dođe do toga, javlja se povećana želja za hranom, ujedno i onom većeg glikemijskog indeksa.

U slučaju da lijekovi koje uzimate ne daju zadovoljavajuće rezultate, doktor vam može povisiti dozu ili sasvim promijeniti sastav lijekova.

KONTRACEPCIJA (HORMONALNE KOMBINACIJE U SVRHU KONTRACEPTIVNOG LIJEČENJA)

Svaki tip pilule sadrži različitu kombinaciju hormona i zaštitnih tvari koje utječu na svaku ženu posebno (ovisno o njenoj individualnoj biohemiji).

Otprilike kod svake dvadesete žene manifestiraju se neke nuspojave – debljanje, glavobolje ili promjene seksualne želje, raspoloženja i veličine grudi.

Briga za zdravlje uvijek je na prvome mjestu, a prije navedene činjenice nikako ne bi smjele utjecati na redovito uzimanje lijekova. Ako niste sigurni koje su sve nuspojave lijekova koje pijete, najbolje je konsultirati se s doktorom.

(Zadovoljna.hr)