DOM PO MOM: Male kvadrature, trendovi i rasvjeta

Na pitanja treba li slijepo pratiti novitete kada je riječ o stilovima, kakvu balkoni imaju prednost u stanu, koliko je koncept walk in kabina u kupatilu praktičan i koje su prednosti open sistema dnevnog boravka, dobili smo odgovore od stručnog lica, arhitektice IvDesign studija, Ivane Milišić koja nam je objasnila na šta naročito treba obratiti pažnju u stanu.

\"\"Kojim bojama i materijalima vizuelno proširiti male kvadrature stana?

– Kada je riječ o bojama, bilo da govorimo o malom ili velikom prostoru, skoro uvijek je prisutan strah te ljudi često traže da zidovi ostanu bijeli ili nekih svjetlijih tonova. Oni malo smjeliji jedan zid obogate tapetom, zidnom oblogom i samo jednom bojom.

Aplikacija dekora, gdje akcent stavljam na „igru“ različitim prugama, je uspješan trik za vizuelno proširenje ili izduženje prostorije. Iste ne trebaju nužno biti agresivne i intenzivne, to naravno ovisi o godinama i ličnom stilu osobe koja boravi u tom prostoru.

Svi oni koji se spremaju da adaptiraju ili samo osvježe svoje zidove (to je ipak najlakša intervencija i najjeftinije ako govorimo o radovima), nije problem biti smjeliji jer i ako pogriješite ličnim odabirom bez konsultiranja arhitekte/dizajnera, niste uradili veliku grešku. Bolje je pogriješiti boju zidova, nego sa nekim od krupnih elemenata namještaja u prostoru.

Koliko je pametno stan uređivati prema trenutnim trendovima? Danas je to skandinavski stil, sutra ko zna…

– Lično mislim da trenutne trendove prvenstveno forsiraju arhitekte i dizajneri, ne u tolikoj mjeri i klijenti. Često nije moguće nekome nametnuti da izmijeni prostor u kojem živi u skladu sa trendom ako u osnovi to ne predstavlja istovjetnost ili makar sličnost sa već izgrađenim stavom o lijepom i ugodnom. Nekome se trenutno aktuelno savršeno uklapa u želje, a neko se drži nekih prošlih pravaca, starih navika upakovanih na malo drugačiji način. Smatram da je potrebno procijeniti lični stil korisnika i onda pristupiti odabiru stila koji se aplicira bez forsiranja trendova ili možda ličnih stavova arhitekte/dizajnera.

Nije sve što je trend lijepo i ugodno. Sjetite se samo faze drečavih boja na kuhinjama.

\"\"

Koncept walk in tuš kabina u kupatilu je nešto što se također mnogo radi u posljednje vrijeme. Koje su mu prednosti, a koje mane?

– Odličan trend koji je veoma praktičan! Pokazalo se kroz vrijeme da kade i nisu toliko praktične, jer u više od 90% slučajeva svi ih koriste za tuširanje, a ne filmsko izležavanje sa vinom i jagodama. Rekla bih da je prednost 99% za ovaj koncept u odnosu i na kade i na klasične tuš kabine. Ovih 1% sam ostavila za onaj materijalni dio priče koji je ponekad presudan, jer najčešće apliciranje ovog koncepta podrazumijeva totalnu adaptaciju kupatila što je uvijek jedna od najskupljih stavki u građevinskim radovima.

\"\"

 \"\"Da li je i koliko bitno imati balkon ili terasu u stanu?

– Bilo bi divno kad bi svi mogli imati u sklopu svojih stambenih jedinica balkon. Ovaj komentar dajem kao stanovnik u zgradi kolektivnog življenja bez balkona. Uvijek se nađe nešto što bi idealno bilo da stoji na balkonu (od bicikla, do kofera sa alatom), a da ne spominjem savršenu jutarnju kafu kad je sunčan i lijep dan.


Koja je rasvjeta najidealnija za dnevni boravak?

– Minimalno dva nivoa rasvjete! Pod ovim ne podrazumijevam spušteni strop u dva nivoa (što nije isključeno), već obavezu da imate opciju standardnog jačeg osvjetljenja i opciju ambijentalne rasvjete. Hoćete li to učiniti sa kombinacijom luster + lampa ili aplikacijom led trake u poleđini svoje zidne kompozicije sa centralnim svjetlom ili nekom trećom opcijom igre u prostoru, ovisi o ostatku enterijera. Savjetujem svakako korištenje LED rasvjete bez obzira da li je riječ o hladnoj ili toploj svjetlosti.

Ne koristiti RGB (višebojnu) rasvjetu jer ona nije za stan, već za javne prostore.

\"\"

U posljednje vrijeme trend je i otvoreni koncept gdje je kuhinja i trpezarija u sklopu dnevnog boravka. Šta su prednosti takvog koncepta, a šta mane?

– Lično volim ove koncepte i veoma često ih apliciram na svojim projektima. Obično je to i zbog reorganizacije manjih kvadrata u svrhu dobivanja dodatne sobe, ali ne i nužno. Otvoreni koncept nameće veću urednost kuhinje i daje prošireno vrijeme za porodični i društveni dio života. Mana – morate je non-stop pospremati.