Design by Berberović: Naša najveća inspiracija je moderna žena

 Sestre Nađa i Emina Berberović su svoju kreativnost, prije deset godina – uz podršku roditelja, pretočile u dizajn unikatnih, jedinstvenih i premium ženskih kožnih torbi, te su kreirale brend Design by Berberović. Danas, njihove torbe krase police mnogih pripadnica ljepšeg spola, koje svaki put s nestrpljenjem očekuju novu krasoticu iz radionice ovih maštovitih dama…

Svaka tašna je dizajnirana i izrađena s posebnom pažnjom od vrhunske italijanske kože, sa nehrđajućom galanterijom zlatne boje, te posebnom, otpornom podstavom prepoznatljive crvene boje s monogramom brenda. Njihovi proizvodi su ručno izrađeni od najfinije kože u skladu s najvišim standardima kvalitete. Berberović tašne su luksuzne, svevremenskog dizajna i proizvedene u limitiranim serijama. Kao ekološki osviješten brend, koristimo isključivo kože koje su certificirane kao neškodljive za okoliš i bez karbonskog otiska.

Nedavno ste promovirali novu kolekciju. Poznato je da svakom novom kolekcijom uveseljavate pripadnice ljepšeg spola. Gdje pronalazite inspiraciju?

Nađa: Naša najveća inspiracija je moderna žena. Ona može biti uspješna poslovna žena ili posvećena majka, a često je oboje. Ona je ambiciozna i samopouzdana, elegantna i chic, te ima istančan ukus i jedinstven stil odijevanja koji prati njen stil života. Za posao bira elegantne modele Kira Mini, Kali ili Reina, u slobodno vrijeme nosi ceker Vega, te modele Cherokee ili Bon Bon, a pismo tašnu Cara za večernji izlazak ili neki elegantni event. Odjeću i asesoare prilagođava sebi, a ne obratno. Iz tog razloga, pored dizajna i kvalitete, naglasak uvijek stavljamo na praktičnost i nosivost tašni. Iako nesumnjivi statement komad, tašna mora biti praktična i opravdati svoju svrhu.

Kažite nam nešto više o novoj kolekciji?

Emina:  Uz naše prethodne i već poznate modele poput razigranog boho modela s resama Cherokee, pismo tašnica Cara, ceker Vega i torbica Bon Bon. Za kolekciju proljeće/ljeto 2023. brand Berberović pripremio je nekoliko modela u različitim varijantama boja i tekstura. Tu je best-seller Kira Mini, te dva nova modela – Reina i Kali Mini.

Nađa: Pored klasične kože, većina modela je dostupna i u luksuznom kroko i snakeskin finišu, te u jarkim nijansama poput narandžaste, pink, ciklama, kraljevsko plave i ljubičaste, te pastelne nijanse poput puder roze, mint zelene i baby blue. Pored toga, pripremile smo tri limited edition verzije našeg bestsellera Kira Mini u veselim, ljetnim nijansama zmijskog printa.

Kako biste opisali stil kojim odišu Vaše torbe, te koliko je potrebno vremena za izradu jedne?

Nađa: – Nastojimo dizajnirati klasične tašne koje će naši kupci željeti nositi dugo vremena i kombinirati uz različite stilove i u raznim prilikama. Proces nastanka je složen i dugotrajan, a obuhvata ideju pretočenu u skicu, izradu niza prototipa dok ne nastane savršeni prototip na osnovu kojeg se proizvodi veći broj tašni, te  odabir kože (boje, teksture, finiši) i odgovarajuće galanterije. Rad na novoj kolekciji traje par mjeseci, a za jednu torbicu je potrebno nekoliko dana, imajući u vidu da se neki detalji na svakoj tašni izrađuju ručno.

Vaša malena remek djela imaju i svoja imena. Kažite nam nešto više o tome? Imate li svoju miljenicu?

Nađa:  Osim kreativnosti u dizajnu, dale smo si oduška i u smišljanju kreativnih imena torbica. Tako naše torbice nose nazive Vega, Kali, Kira, Cherokee, Cara, Reina i BonBon. Moja miljenica je Reina, koja nosi ime moje kćerkice.

Emina:  Moj najdraži model, zasad, je Kira Mini. Kira Mini je ujedno naš najprodavaniji i najprepoznatljiviji model, ali je moj favorit iz sasvim drugog razloga, a to je da predstavlja istinsku kreativnu sinergiju nas dvije.

Šta Vaši kupci najviše vole u vašoj ponudi i kakav je feedback?

Nađa: U našem poslu, zadovoljstvo kupca je prioritet. Sretne smo jer imamo odličan feedback kada je u pitanju kvalitet i dizajn naših torbi, ali i standard usluge i profesionalan odnos prema našim kupcima. Najbolji dokaz za ovu tvrdnju je činjenica da skoro sve dame koje kupe Berberović tašnu na kraju skupe cijelu kolekciju. Često se obradujemo njihovim porukama, fotografijama i pozitivnim recenzijama. Obraćamo mnogo pažnje na svaki detalj, pa i ambalaža i pakovanje moraju biti perfektni.

Emina:  Vjerujem da u svemu polazimo od sebe, pokušavamo kreirati ne samo proizvod nego iskustvo, kojim bismo i mi bile zadovoljne. Za nas dame koje nose Berberović tašne nisu samo kupci, one su za nas mnogo više, a na prvom mjestu – naša inspiracija. Želimo da im svaka kupovina bude više od puke transakcije – da bude cijeli doživljaj. Najljepši je osjećaj kada dobijete pozitivnu povratnu informaciju i kada dobijete potvrdu da se sav taj trud ipak isplati. Iako je naš proizvod ženska torba, drago nam vidjeti da je radost njen nusproizvod. Upravo ovu emociju izaziva kod dama koje biraju Berberović brend.

Koja su česta pitanja koja klijenti postavljaju prije početka saradnje i kakve su reakcije po završetku Vašeg posla?

Emina:  To ovisi od osobe do osobe. Neke kupce interesira prvenstveno cijena, neke dostupnost određenog modela ili boje, a neke materijal ili dimenzije. Prije nekoliko mjeseci smo lansirale novu verziju svoj websitea i online shopa, gdje smo se potrudile da sve informacije o proizvodima budu što jasnije i lakše dostupne. Zadovoljne smo kupovinom putem websitea, te primjećujemo da se naši kupci sve više samostalno upoznavaju sa proizvodom i jednostavno ga naruče online. Bez obzira na to, svojim kupcima uvijek stojimo na raspolaganju i moguće nas je kontaktirati direktno putem maila, društvenih mreža (Facebook i Instagram) te putem telefona (regularnog poziva, Whatsapp ili Viber). Što se tiče reakcija, veoma smo zahvalne na svim pozitivnim reakcijama zadovoljnih kupaca.

 Gdje možemo kupiti Design by Berberović torbe?

Nađa: – Naše torbe možete naručiti online putem webshopa www.berberovic.ba te Instagram i Facebook stranica brenda, a dostupne su i u Bazerdžan shopu i Stylinger Showroomu u Sarajevu.

Šta novo možemo očekivati iz Vaše radionice u skorije vrijeme?

Nađa:  Trenutno pripremamo kolekciju za jesen/zimu 2023/24. godine. Pored novih modela tašni, planiramo proširiti asortiman, tako da će se u našoj ponudi naći i druge vrste kožne galanterije i asesoara, novčanici, passport holder, te brojna druga iznenađenja.