Dekoracije koje će transformirati vaš dom

Dekoracije u enterijeru mogu biti izražene na više načina. Kao funkcionalni elementi enterijera ili kao dekorativni dodaci.Kao funkcionalni elementi enterijera to su tehnike bojenja zidova, oblaganje zidova tapetama, kamen, staklo…

Elma Rahmanović dipl.ing.arh, vlasnik firme “BIRO 387”

 Dekorativne tehnike bojenja zidova

Da li Vam je dosadilo da gledate bezlične i monotone zidove? I ako i sama promjena boje zida može da bude dobro rješenje, zašto ne probati nešto sasvim novo, drugačije? Postoji više različitih načina da vaš stambeni ili poslovni prostor učinite jedinstvenim. Individualnost svakog prostora je najlakše postići dekorativnim radovima (molerskim dekorativnim tehnikama), odnosno dekoracijom zidova. Dekorativne tehnike  imaju mnoge prednosti, lako se peru, ne blijede na suncu, nisu zapaljivi, u potpunosti zadovoljavaju ekološke, estetske i građevinske standarde.

\"\"

Tapete

Dizajn tapeta danas je profinjeniji nego ikad. Uzorci i boje na njima dolaze u najrazličitijim kombinacijama. Ako mislite da su tapete retro stil i vraćanje u prošlost varate se, jer danas tapetama možete na najlakši način postići da vaš stan izgleda moderno i ekskluzivno.
Trendovi u dizajnu enterijera se mijenjaju, dolaze novi, ali istovremeno se vraćaju i stari.  Današnja popularnost art deco stila vratila je tapete u modu. One sada vrlo često dolaze u kombinaciji s kristalnim ili zlatnim lusterima, ali se pojavljuju i u potpuno minimalističkim prostorima.
Ranije su se tapetama oblagali cijeli zidovi, a danas je dovoljno oblijepiti samo jedan zid.  Zbog ukrasnih elemenata na tapetama, one su ukras same za sebe, koji ispunjava i uljepšava prostor. U tako ukrašenom prostoru, čak i slika na zidu je suvišna

 \"\"

Kamen

Kamen je jedinstven sa svojom posebnom strukturom i bojom, koristi se hiljadama godina i jedan je od najstarijih materijala za gradnju. Kamen je dugotrajan, otporan, kvalitetan, vizuelno zapanjujući i uvijek je u trendu.U dekorativne svrhe kamen se koristi u enterijeru za mnoge stvari i u mnogim prostorijama od dnevne sobe, kamina, stepenica do njegove vanjske upotrebe kao fasadni zid, staze i ukrasi oko vrata.

\"\"

Staklo

Već smo navikli da se bojeno kaljeno staklo sve češće pojavljuje kao dekorativni element u kuhinji između radnih i visećih elemenata, ali isto tako može biti i dekorativni element na zidu bilo koje druge prostorije.

\"\"

  Dekorativni dodaci

  1. Vrlo jednostavan način da svom stambenom prostoru date svoj lični stav je da sofu ukrasite dekorativnim jastučićima. Bilo da su jarkih ili pastelnih boja, s prugicama ili tačkicama, geometrijskog uzorka, veliki ili mali. Bitno je da vam se sviđaju i da vašem prostoru daju pečat kakav želite.
  2. Također dekorativni mogu biti i stari ramovi, prefarbani i grupirani na jednom zidu. Jeftina, a efektna dekoracija…
  3. Lusteri, svijećnjaci, ukrasne zdjele, sve su to dodaci koji obogaćuju enterijer, ali su i zamka, jer suviše različitih dodataka može enterijeru dati i vrlo lošu sliku.
  4. Zavjese podcrtavaju atmosferu vašeg stana ili kancelarije. U skladu s ambijentom, odaberite smjele i efektne ili smirene i jednostavne. Ukombinirate li ih s odgovarajućim detaljima, vaš dom zaista može zablistati!
  5. Posljednja, ali isto tako bitna kao i prethodne stavke, je tepih. On bi trebalo da „otvara“ prostor. Možete ga uklapati s dezenima iz dnevnog boravka, ali možete stvoriti kontrast među njima i dobiti super efekt.

Na kraju vrlo je važno da svi detalji i dodaci koji čine dio vašeg enterijera, budu dio vas, vaših uspomena i dio oaze u koju se zadovoljni i sretni vraćate svakodnevno!\"\"