Dašak tradicije na tanjiru

Ramazanski meni upotpunite delicijama – isprepletenim dugogodišnjim utjecajem različitih kultura

Begova čorba

Sastojci:

– litar vode

– mrkva

– 100 grama bamije

– 300 grama telećeg mesa

– 300 grama pilećeg mesa

– lovorov list

– maslac

– kašika brašna

– malo vode i mlijeka

– so, biber

– 50 ml pavlake

– jaje

– muškatni oraščić

– peršun

– limunov sok

Priprema:

U litar vode dodati mrkvu, bamiju, teleće i pileće meso isječeno na kockice, te lovorov list. Kuhati dva do tri sata. U drugoj posudi pripremite svijetlu podlogu za sos od maslaca, jedne kašike brašna s malo vode i mlijeka uz začine. Sve sjediniti u šerpu/lonac s povrćem i miješati, dok se ne zgusne. Dok miješate dodajte i pavlaku, koju ste prethodno umutili, te jaje. Na kraju dodajte muškatni oraščić. Uživajte!

Sogan dolma

\"\"

Sastojci:

– pola kilograma mljevene junetine

– tri čaše riže

– 8-10 manjih glavica luka

-Vegeta

– paprika

– biber

– ulje

Priprema:

Pripremite luk, očistite ga, te stavite u proključalu vodu. Kuhajte šest minuta. Važno je da ne prekuhate luk – kako se ne bi raspao. Dok pripremate smjesu, luk stavite u hladnu vodu da se ohladi. Mljeveno meso pomiješajte sa začinima, rižom i uljem. Kada se luk ohladi, polako odvojite slojeve ne vrhu trudeći se da se ne raspadnu krugovi… Nježno punite luk smjesom i stavljajte u šerpu. Pouljite i pecite, nakon dvije minute, prelijte vodom – dok u potpunosti ne prekrije lukovice. Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvećoj temperaturi, sve dok ne nestane vode. Kada nestane vode, ponovo je dodati. Pustite da ponovo provri, smanjiti temperaturu na srednju i poklopiti. Kuhati 30 minuta.

Sarajevski somun

\"\"

– kilogram brašna

– 10 gr kvasca

– supena kašika šećera

– mala kašika soli

– 700 ml hladne vode

– ćurekot po želji

Priprema:

 So, šećer, kvasac i malo vode – stavite u zdjelicu (sačekajte da kvasac „nadođe“). U posudu s brašnom dodati ovu smjesu, te s hladnom vodom zamijesiti malo rjeđe tijesto (prilikom miješanja tijesta uvijek povlačiti rukom tijesto s vanjske strane ka unutrašnjosti. S obzirom na to da je tijesto mekano – nekima je lakše da tijesto mijese drvenom kašikom. Ostaviti tijesto da stoji sat. Nakon toga, otkinuti rukom onoliko loptica koliko somuna želite napraviti od njega (na jednoj ruci držite lopticu tijesta, a drugom rukom povlačite krajeve tijesta. Sredinu tijesta ne smijete dirati). Kada ste tijesto razvukli na veličinu promjera od 20 do 30 cm položiti ga na pobrašnjenu podlogu. Potom uzeti metalnu šipku, umjesto koje mogu poslužiti tupa strana noža ili drvene čačkalice za ražnjiće, te time lagano pritiskati tijesto, dok ne napravite mrežicu (Ove šare omogućit će tijestu da tokom pečenja diše, te da somun bude šupalj u sredini). Prije nego krenete s pečenjem somuna – morate rernu zagrijati na najjaču temperaturu. Ubacite u rernu prazan pleh na kojemu ćete peći somune da se dobro zagrije.

Kada su pleh i rerna dovoljno vreli, uzmite somun na dlan, pokvasite ga s gornje strane malo s vodom i pospite ćurokotom. Somune treba pažljivo složiti na pobrašnjen pleh i peći 5-10 minuta, ovisno o tome koliko jaku rernu imate.

Šljivopita

\"\"

Sastojci:

– 750 gr šljiva

– 4 kašike smeđeg šećera (može i obični)

– 4 kašike pšeničnog griza (može i meko brašno)

– malo cimeta

Priprema:

 Očistite šljive, pa ih prepolovite. Složite ih u tepsiju. Ova količina je prilično mala, pa je dovoljna tepsija promjera do 25 cm. Po šljivama ravnomjerno posuti šećer, griz i cimet, količine koje prilagodite svojim željama ili tome koliko su šljive zrele i slatke.

Može se dodati i još nekih začina, kao što je vanilija, klinčić, đumbir…

Peći u već ugrijanoj pećnici na 200 stepeni, oko 20-30 minuta ili dok sav griz ne “potone” u sok koji puste šljive. Prije posluživanja je rashladite i dekorirajte po želji.