Danijela BRKIĆ: Vjerujem u cjeloživotno učenje

Kad joj se pružila prilika za rad u matičnoj kući naša sagovornica, menadžerica Ureda marketinga i korporativnih komunikaciju HP Mostar nije imala dileme. Bila je to mogućnost, kaže, za stjecanje radnog iskustva u organizaciji s više od 700 zaposlenih i za učenje od iskusnih kolega i mentora. Danas, nakon 12 godina Danijela, multitasking mama troje djece sa istim žarom radi svoj posao u kojem otkriva nove izazove…

\"\"

Piše: Zana Kološ Mulabdić

 Danijeli Brkić, menadžerici Ureda marketinga i korporativnu komunikaciju Hrvatskih pošti d.o.o. Mostar, nakon završetka master studija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu posao u matičnoj kući, kojoj pripada 12 godina, donio je kaže upravo ono što je priželjkivala – izazovno okruženje koje odgovara njenom znatiželjnom karakteru…

– Fakultet me zainteresirao zbog širokog spektra znanja koje je nudio, baš kao i kasnije posao u marketingu. Volim dinamičan poslovni ambijent. Iako, na prvi pogled, moje obrazovanje i  radno mjesto djeluju nespojivo, u biti i jedno i drugo proučavaju čovjeka, njegove akcije i reakcije, preference, želje i mogućnosti da ih ostvari. Kada mi se pružila mogućnost za rad u HP Mostar nisam imala dvojbe. Bila je prilika za stjecanje radnog iskustva u organizaciji koja broji više od 700 zaposlenih, prilika za učenje od iskusnih kolega i mentora, za promatranje procesa i aktivnosti s makrorazine, kao i sudjelovanje u istima. Ono najvažnije je okruženje koje cijeni i potiče fleksibilnost i spremnost za stjecanje novih vještina i znanja – priča Danijela.

Savršeni trenutak

Poslovnu karijeru naša sagovornica gradila je korak po korak. Najprije je radila u Odjelu filatelije, koji je tada bio dio Sektora prodaje i odnosa s javnošću…

– Imala sam odlične mentore i kolege koje su mi dali prilike da učim, sudjelujem u brojnim projektima, te iznesem  ideje i prijedloge. S vremenom unutar Pošte došlo je do organizacijskih promjena. Za mene se to desilo u savršenom trenutku, jer sam dotad upoznala način funkcioniranja organizacije i postala sigurnija u svoje interese, afinitete i ciljeve. Tim s kojim radim, kao i podrška i smjernice koje dobivam od mentora, svakako su bitan dio mog profesionalnog razvoja.

Poslovnu svakodnevicu Danijela počinje jutarnjim  pregledanjem elektronske pošte, te planiranjem dnevnih zadataka ureda, nakon čega slijedi sastanak sa timom…

– Iako smo cijeli dan u kontaktu upravo jutarnji sastanak pomaže svima da budu produktivniji, te usmjereniji na zadatke i ciljeve. Važno je da komunikacija bude potpuno otvorena. Kritičko razmišljanje je poželjno, jer jedino tako je moguće odgovoriti na izazove pred nama i pomicati granice posla koji radimo. Bitan susret u danu je i sastanak s izvršnim direktorom, jer se upravo na tim sastancima određuju glavne smjernice, razvijaju ideje i analiziraju procesi.

Danijela je nedavno postala mama po treći put, pa dinamičnog okruženja ne nedostaje ni po povratku kući…

– Takva svakodnevnica, koju ima svaka mama s djecom može zapravo puno pomoći u razvijanju dobrih osobina i za posao – poput usavršavanju multitaskinga, kao i još boljih reakcijama na nepredvidive situacije. Svaka je žena u svom domu ustvari menadžer zbog količine poslova koje paralelno obavlja. Stječući nove uloge u životu spoznajemo i koliko se prijašnje granice rastezljive, koliko se osobni kapacitet širi u novim okolnostima. Vjerujem da su osobna iskustva s vremenom postala moj najveći resurs za profesionalnu ulogu.

 Znanja i vještine

Malo slobodnog vremena koje joj ostane najradije iskoristi za slušanje zanimljivih podcasta, ili e- knjiga. Želja i planova je puno, ali nastoji u planiranju ostati realna..

– Želim ulagati u nova znanja i vještine. To mogu kroz pohađanje online tečaja iz oblasti marketinga. Ponuda na Courseri je vrlo zanimljiva i treba je iskoristiti. Ulaganje u znanje otklanja strah od budućnosti i načina na koji će se naši poslovi mijenjati. Svaku osobu krasi autentičnost. Vjerujem  u cjeloživotno obrazovanje, čak i onda kad se ono u društvu odviše ne vrednuje. Zadatak svakog od nas je ostaviti trag. Nepovoljne okolnosti ne trebaju biti isprika ako pred sobom imamo jasan cilj – kaže na kraju Danijela Brkić.