Torta za cijelu porodicu
SASTOJCI:
- 100 grama lješnjaka
- 100 grama zobenih pahuljica
- 60 grama meda
- 1 kašičica kokosovog brašna
- 1 kašičica kakao praha
- Bijela krema:
- 100 grama prosa
- 300 ml kokosovog mlijeka
- 90 grama kokosove kreme
- 3 kašičice otopljenog kokosovog ulja
- 2 kašičice kokosovog šećera
- 1 kašičica kokosovog brašna
- Čokoladna krema:
- 200 grama tamne čokolade
- 200 ml kokosovog mlijeka
PRIPREMA
Proso kuhajte s kokosovim mlijekom na laganoj temperaturi 15-ak minuta. Proso će upiti mlijeko, zatim ga ostavite kratko na hlađenje. Dodajte sve sastojke za bijelu kremu u blender i blendajte do kremaste glatke teksture. Prelijte bijelu kremu preko podloge i ostavite na hlađenje – kako biste mogli staviti čokoladnu kremu preko bijele kreme. Dok se proso kuha sastojke za podlogu stavite u blender ili multipraktik, te blendajte do kompaktne teksture. Prebacite smjesu u kalup promjera 20 cm obložen papirom za pečenje. Ostavite u frižider, dok pripremate bijelu kremu. Rastopite čokoladu i kokosovo mlijeko na pari. Kada se kratko prohladi prelijte preko bijele kreme. Ostavite tortu na hlađenje u frižider bar tri sata prije rezanja, a idealno preko noći.
Anita Markić, idejni tvorac sadržaja na Instagram i Facebook stranici @slagalicaokusa i Centar zdravog kuhanja @Foodlab. mo., kuhanjem izražava svoju kreativnost, te uči nove načine pripreme raznih jela, slaganja okusa svakog dana i na ugodan način komunicira sa širim auditorijem.