Anila Gajević: S užitkom pratim nove generacije glumaca

Nesuđena profesorica književnosti, osnivačica je i direktorica kasting i talent agencije Zona, koja se bavi zastupanjem glumaca iz jugoistočne Europe. Godine provedene u svijetu novinarstva omogućile su joj da uđe u svaku poru glumačkog svijeta te je izbor posla u kojem je neprikosnovena bio logičan slijed njenog poslovnog puta. Jedan od najpoznatijih svjetskih časopisa, uticajni Screen International napravio je poseban prilog za filmski festival u Kanu, “Future Leaders: Agents” gdje je napravio izbor od četrdesetak vodećih agenata u cijelom svijetu. Uz agente iz holivudskih i britanskih agencija, koje imaju dugu tradiciju, našlo se i nekoliko agencija iz drugih zemalja i među njima i Anila Gajević kao jedina agencija iz jugoistočne Evrope. Proveli smo jedan radni dan s njom

Pripremila: Andrea Tomašević Kolenda

FOTO Edvin Kalić

8:30

Nisam ranoranilac. Noćni sam tip i mogu do kasno u noć biti aktivna i raditi, ali ujutro volim odspavati. Često kažem da najviše na svijetu volim spavati i ako nemam sedam sati sna ne funkcioniram baš najbolje. Mislim da je ZONA jedina firma kojoj je radno vrijeme od 10.00 do 18.00 i to je sjajno, da se ne lažemo, uz činjenicu da su nam partneri i klijenti uglavnom u drugim vremenskim zonama, i zbog toga što ja, ako ne moram, ne volim rano ustajati.

\"\"

Jutra, u posljednje dvije godine, su mi neuporedivo ljepša nego ranije kad sam bila pušač. Sada se sva rutina odvija brže, tuš, kafa koja odjednom nije toliko obavezna, buđenje je naprosto lakše. Odmah sam spremna za rad, već na mobitelu pogledam mailove i poruke, a onda i uključujem laptop. Obavezno doručkujem nešto lagano, a nakon toga pijem kafu. Radni dan počinjem i prije odlaska u agenciju. Moji radni dani nisu uvijek isti. Nekad počnu sastankom koje najradije dogovaram u Bečkoj kafani Hotela Europa, dva puta sedmično sam na jutarnjem aerobiku u Studiju 3 u komšiluku, a kad nemam ništa od toga, onda sam na radnom mjestu.

Nisam vozač tako da sam uglavnom u taksiju. Nerijetko i pješačim do posla, jer volim šetnju kroz Vilsonovo.

10:00

Viktor već planira svoj dan na projektima sa statistima i ne miješam mu se u posao. Ja sam u tekućim projektima, uvijek je nekoliko filmova ili TV serija na kojima radim paralelno. To podrazumijeva komunikaciju s producentima, casting direktorima i glumcima. Mailovi i telefonski razgovori, često skype, to je moja svakodnevna interakcija.

Ako su glumci na snimanjima, onda moram čekati njihove pauze kako bismo se čuli. Nekad imam osjećaj kako ja sjedim u Sarajevu, ali putujem u Češku, Belgiju, Maroko, Englesku, Rumuniju, Hrvatsku… Spominjem ove zemlje, jer su trenutno naši glumci tamo, a sve letove, smještaje i uvjete rada dogovaramo mi u agenciji. Dobro, ne žalim se jer imam sreću da skoro jednom mjesečno, a nekad i češće i sama otputujem na te destinacije, uglavnom poslovno. I naravno, ponosna sam na sve naše glumce koje šaljemo na setove vrhunskih europskih ili holivudskih produkcija.

\"\"

13:00

Ako sam na dijeti ili posebnom režimu ishrane, a što nakon prestanka pušenja nije rijetkost, jer sam dobila desetak kilograma koje pokušavam skinuti, onda sam ponijela ručak sa sobom. Često sam i s Dankom na ručku, nemamo standardno mjesto, od ASDŽ-ija, Sedefa, Metropolisa, Čobanije, Galije do omiljenog sarajevskog restorana Luka koji ima najbolji rižoto u gradu.

Vrlo rijetko u toku radnog vremena pijem kafu u gradu. I kada ih pijem onda su to uglavnom kafe s glumcima u Delikatesnoj radnji ili na Obali. Moja veza s tim mjestom je dugogodišnja i ja se uvijek vraćam toj kafani. Generacije se smjenjuju, ali ja tu volim doći bilo na dnevnu kafu ili u večernji izlazak. Naravno, tu sam i na ispitnim predstavama na Akademiji scenskih umjetnosti, jer pratim nove generacije glumaca.

15:00

Nakon ručka/kafe ponovo sam u agenciji. Nerijetko imamo castinge s glumcima tako da vrijeme brzo prođe. Zabavno je i užitak gledati talentirane ljude. Inače, imam sreću da sam uvijek radila poslove u kojima sam uživala i nikad mi nije bilo dosadno. U novinarstvu je to bio adrenalin, u agenturi i vođenju firme to je kreativnost. Ja uvijek imam nešto da radim i nijedan dan ne liči na prethodni. Volim čak i administraciju o kojoj ništa nisam znala, o fakturama, ugovorima, nalozima, zanimljiv mi je i taj finansijski i pravni aspekt moga posla. Novo je u mome iskustvu i izazov mi je da savladavam nova znanja.

\"\"

18:00

Najnoviji izazov koji me “okupira” je trčanje. Iako sam ranije bila aktivna i prošla vojničke “torture” personalnih trenera Tarika i Džeme, i trenutno treniram s Hatidžom i Minelom, potpuni sam početnik u trčanju. Pošto sam tip kojem treba motivacija i autoritet prije nekoliko mjeseci upisala sam se u Školu trčanja Klix s kojom treniram tri puta sedmično na Vilsonovom šetalištu. Divna je to ženska ekipa koju vode treneri Franjo i Jelena i mentori Sabina i Vlado. Iako smo svi rekreativci, mnogo smo napredovali, tako da ideja o polumaratonu i nije toliko neostvariva. Moja je ambicija bila samo da uđem u kondiciju, zavolim trčanje i eventualno smršavim, ali moj takmičarski duh mi govori da trebam i mogu više od toga.

Kako sam po prirodi disciplinirana, strastvena i posvećena, trenutno mi je trčanje jedan od prioriteta tako da svoje druge obaveze prilagođavam treninzima.

\"\"

20:00

Radije sam kući radnim danima, ali s obzirom na to da su često pozorišne predstave ili filmske projekcije tada, onda sam vani. Posao me uvijek vezivao za kulturne institucije, a naročito za pozorišta tako da sam i sad redovan posjetilac. Piće nakon se podrazumijeva i ponekad se desi da se kulturni događaj pretvori u noćni izlazak.

Smirenija kućna opcija podrazumijeva večeru bilo da sam sama kući ili u društvu. Kad sam kući često i dalje radim, bilo da šaljem castinge ili, zbog vremenske razlike, komuniciram s klijentima u Americi. Prisutna sam i na društvenim mrežama gdje razmijenim pokoju poruku s prijateljima, vijesti često tek uspijem pročitati navečer na portalima… Nakon dugo godina provedenih u novinarstvu odlučila sam da doziram informacije tako da čitam selektivno samo ono što me neće uzrujati.

00:00

Opuštam se uz omiljene serije na RTL2 ili neki dobar film na HBO. Ne volim tišinu tako da je televizor uključen sve dok ne odem na spavanje.