Almasa Lazović – Beba: Um i tijelo moraju biti u balansu

 

Almasa Lazović, prepoznatljivo je lice Hayat televizije. Kroz svoj radni vijek radila je na radiju, televiziji, ali i u marketingu. Beba, kako je od milja zovu prijatelji i kolege, veliki je profesionalac, pouzdana je i neko ko nesebično svoje znanje pruža mlađim naraštajima koji su novinarstvo izabrali za svoju profesiju

 

Piše: Indira Delić; foto: Muamer Kolar

 Almasa Lazović, poznato lice Hayat TV-a, već 25 godina uspješno gradi svoju karijeru. Prije angažmana na televiziji – okušala se i kao radijska voditeljica, gdje je na Radiju Stari Grad provela nekoliko godina i to onih ratnih u okupiranom Sarajevu.

 – Na RSG-u, koji je u to vrijeme bio smješten u Štrosmajerovoj ulici, prošla sam sve faze, od zabavnog do informativnog programa. Nakon tog angažmana prirodni slijed bio je prelazak na televiziju. Tada je Hayat televizija bila pravi izbor – što se u konačnici i pokazalo ispravnom odlukom. Godine provedene na Hayatu potvrđuju mi da sam tada, s nepune 22 godine, donosila ispravne odluke. Od prvog dana svoje mjesto pronašla sam u redakciji zabavnog programa i nikada nisam pokušavala zakoračiti u informativni, ali jesam u segment koji je za produkciju programa važan, a to je marketing – kaže Beba, kako je od milja zovu prijatelji i kolege, na početku našeg razgovora.

Hayat tim – velika porodica

Almasa je veliki profesionalac, pouzdana je kolegica i neko je ko nesebično svoje znanje pruža i mlađim naraštajima – koji novinarski poziv biraju za svoje opredjeljenje.

– Kada se emisija počne emitirati, volim znati i biti 100% sigurna u final koji dolazi do naših gledatelja. Priprema, istraživanje, sati razmišljanja o suštini, emocija koja mora biti prisutna – da bismo na kraju postigli ono što smo zamislili, put je kojim koračamo do naše publike. Sve to ispunjava svaki djelić ovog mozaika.

Naša sagovornica je, u TV svijetu, rasla i razvijala se spontano, oslonjena na istinske novinarske i voditeljske veličine.

– I danas se bavimo istraživačkim novinarstvom, doduše, osjeti se generacijska razlika u odnosu prema pisanoj i izgovorenoj riječi, kao i otpor novijih novinarskih generacija da uče na temeljima na kojima smo mi učili – ističe ona, te dodaje da joj je jedan od najvećih izazova u karijeri bila želja da se ostvari i u marketinškom svijetu – u čemu je i uspjela.

– Godinama sam radila na izgradnji i promociji brenda i opet sam se najviše oslanjala na televiziju, što se u konačnici pokazalo kao početak jedne zanimljive ere marketinške promocije i PR-a, kada je riječ o televizijskoj prodaji. To me, zaista, profiliralo i pomoglo da danas znam šta je potrebno za uspjeh jednog projekta i emisije. Zahvalna sam za taj poslovni izazov i vrijeme koje sam provela u svijetu marketinga.

Njen dan zavisi od produktivnosti dana na poslu. U redakcijama Hayat televizije vlada porodična atmosfera. Njena prva porodica, posebno kćerka, svjesna je posla koji radi. Velika su joj podrška i puni su razumijevanja.

– Volim svoje kolege i zaista uživam u vremenu koje provodim na poslu. Naš posao je veoma stresan. Imamo potrebu da uvijek nudimo nešto više, bolje, nešto drugačije… Dosta vremena provodimo u kreativnom stvaranju, za šta vam treba balans. Moj um i moje tijelo, bolje rečeno moja fizička spremnost, moraju biti u balansu. Dan počinjem u šest ujutro vježbom i meditacijom, tako i završavam, što je važno da bi se adekvatno odgovorilo zahtjevima i očekivanjima.

Nova sezona Zimske kuhinje

Gledatelji Hayat televizije Bebu su navikli gledati u izvrsnim kulinarskim emisijama, gdje je pokazala izvanredno kulinarsko umijeće. Često priča o zdravim navikama, educira, istražuje, čita, kreira recepte, te osvješćuje druge.

– Zdrave navike ne dolaze preko noći. Mnogo je vremena potrebno da se riješimo starih nagomilanih uvjerenja. Dosta ljudi se za zdrave navike „kači“ kao za neki modni trend, a to je pogrešno. Odgovore sam, prije svega, tražila duboko u sebi, postala svjesna bolesti koje mi se zbog genetike mogu pojaviti, postala svjesna života svoje kćerke, shvatila da želim doživjeti njenu sreću i brak, unučad… Shvatila sam da moji roditelji, koji su bili dugo u braku, nisu imali iste poglede na život. Moj otac umro je u 60. godini, a majka živi i ima 75 godina. Ima dobre životne navike, hvala Bogu, što ne mogu reći za oca, koji nas je napustio prerano, isključivo zbog nezdravih navika. E, to je suština. Kada toga postanete svjesni, onda vam je prirodno da ne pušite, da trčite, da ustajete u šest sati ujutru, da trenirate redovno i kreirate svoj jelovnik, bez potrebe da se priklanjate trendovima…

Almasa nove profesionalne izazove prihvata kao mogućnost da raste zajedno s njima. Kreira malu vojsku gledatelja, koji, upravo, u njenim profesionalnim izazovima pronalaze dašak opuštanja i ljepotu življenja. Trenutno je u pripremi za novu sezonu Zimske kuhinje, koja će upravo bh. čovjeka staviti u fokus.

Prave vrijednosti

– Meni je važno da moja kćerka Lamija zna razlikovati dobro od lošeg, da voli i bude voljena, da pomaže i prihvata pomoć, da njeguje i voli svoje naslijeđe, svoju zemlju, da poštuje tuđe…  Sutra kada bude ljekar i dobije priliku da liječi, ljude prihvati i pomaže svima, bez predrasuda i pravila koje će joj, sigurno, nametati život i sistem.

Žal za Oliverom

– U mojoj karijeri bilo je mnogo zanimljivih sagovornika. Bila sam, zaista, preambiciozna… Ponosim se razgovorima koje sam vodila s istinskim velikanima pop muzike, kao što su pokojni Zdenko Runjić i Arsen Dedić, Zrinko Tutić… Osoba s kojom nikada nisam snimala je pokojni Oliver Dragojević i zaista sam ostala uskraćena za tu čast, ali sam s Oliverom često dogovarala mogući intervju za koji bi uvijek trebalo to zrno sreće. Naime, brod i modra pučina bi me uvijek u tome pobjeđivali.