Ajla Arifović: Direktna i iskrena

 „Mislim da je u ovom poslu važno ljudski prići svakom sagovorniku, a ne biti samo željan ekskluzive pod svaku cijenu“

\"\"

 Ajla Arifović novinarstvo je zavoljela spontano, ne planiravši ga odabrati za svoj profesionalni poziv. Oduvijek je voljela muziku, a brojne muzičare i pjevače poznavala je još kao dijete, te je redovno išla na njihove promocije i koncerte, pa je spletom okolnosti, tokom školovanja, počela honorarno raditi na Hayat televiziji u muzičkom programu. Dinamika posla i brojne mogućnosti zadržale su je u novinarskoj profesiji, u kojoj je aktivna dugi niz godina. Danas je uposlenica Hayat TV-a i jedna je od uspješnijih novinarki u BiH. Istinski uživa u svom ovom poslu, a svoju matičnu TV kuću – smatra drugim domom, a kolege drugom porodicom. Za sebe kaže da je uvijek direktna i iskrena.

– Na početku se nisam vidjela u ovom poslu na duge staze i zbog toga sam upisala i završila Pravni fakultet, ali jednostavno ovaj posao se uvukao pod kožu i zbog toga sam i dan danas na Hayat TV-u. Godinama sam radila svaki vikend što je obuhvatalo i kasna noćna snimanja, a naš posao je takav da radimo i praznicima. Ipak uspijemo odmoriti kada sve aktuelnosti prođu… 

U svojoj profesionalnoj novinarskoj karijeri okušala se kao urednica, producentica, reporterka, novinarka… No, ono što joj je najbliže i u čemu je mnogi smatraju jednom od najboljih jeste show buzz magazin.

– Mislim da sam u oblasti show businessa snimala apsolutno sve ljude s Balkana. Nedavno sam radila i ekskluzivni intervju s Nicolasom Reyesom – frontmenom Gipsy Kingsa. A, iskreno, najdraže su mi najveće zvijezde, ljudi s velikim i dugogodišnjim karijerama, jer je s njima, zapravo, najlakše raditi, mnogo su prizemniji od zvijezda u usponu. Uvijek je zadovoljstvo raditi s ljudima od kojih dosta mogu i naučiti – poput Dine Merlina, Zdravka Čolića, Željka Joksimovića, Dženana Lončarevića i dr. Tu bih mogla nabrojati i mnoge sportske legende, među kojima i jedan posebno drag intervju s pokojnim Ivicom Osimom, te Vahidinom Halilhodžićem. Ponosna sam što sam mnogo puta uspjela izazvati iskrenu emociju svojih sagovornika, tako da su neki i zaplakali u intervjuima koje sam radila. Često od svojih sagovornika čujem istu rečenicu – da mi vjeruju i da su upravo meni otkrili nešto što nisu planirali nikad izgovoriti u medijima. Mislim da je u ovom poslu važno ljudski prići svakom sagovorniku, a ne biti samo željan ekskluzive pod svaku cijenu.

Socijalne mreže, danas imaju veoma snažan faktor u cjelokupnom medijskom prostoru. Pitali smo je koliko su joj bitne, kako s poslovne, a tako i s privatne strane…

\"\"

– Nisu mi bitne, samo su neophodne za posao koji radim. Imala sam Instagram profil sa skoro 11. 000 pratilaca, ali se neko potrudio da taj profil nestane za sekundu. Srećom ne vežem se za takve stvari, tako da mi nije teško palo, samo mi je bio žao nekih fotografija koje više nemam. Osoba sam koja ne voli da bude ovisna o bilo čemu, zbog toga doziram i korištenje društvenih mreža

Njen posao zahtijeva aktivnosti i kada je kući, ali kada je u društvu prijatelja koji su većinom iz potpuno drugog svijeta nikada ne priča o poslu.

– Mislim da u mnogim situacijama uspješno odvajam poslovno i privatno, posebno kada su u pitanju prijatelji koji su iz svijeta show buzza, sve što razgovaramo privatno nikada ne koristim u poslovne svrhe. Pored druženja s dragim prijateljima, opušta me i boravak u prirodi, knjige, ali i dobar film – kaže Ajla na kraju našeg razgovora.

  Svaki dan je novi izazov

 – Svaki dan u mom poslu i životu je drugačiji. Svaki dan je novi izazov! Volim dan početi kvalitetnim doručkom, jer ne pijem kafu, a kako će se dalje razvijati ne razmišljam mnogo, samo je važno da sam okružena pozitivnom energijom i da je oko mene što manje stresa.

\"\"

– Najviše volim putovanja, mislim da tek tada, kada izađem iz BiH se zaista mogu odmoriti. Putovanja su nešto što ostaje za cijeli život i to je za mene najpametnije potrošen novac. Obišla sam mnogo zemalja: Francusku, Portugal, Njemačku, Italiju, Austriju, Irsku, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate… Veoma zanimljiva destinacija bila je i Andora, država veličine dvije ulice. Svako odredište ima nešto posebno, ali ono kojem se uvijek vraćam i to nekoliko puta godišnje je Turska – koja je moj drugi dom.