Search

Okus mora na vašem stolu

Inspiracija za lagane, mirisne i nezaboravne zalogaje

 

Riblja čorba

 

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • ljute paprike
  • 4 čehna bijelog luka
  • glavica luka
  • stabljika celera
  • 1 l bistre riblje supe
  • 400 g soka od paradajza
  • 300 g dagnji
  • 300 g lignji
  • 250 g repova škampa
  • 700 g miješane morske ribe
  • so
  • biber

Priprema:

U većoj šerpi na ulju pržite crveni i bijeli luk s ljutom paprikom. Dodajte sok od paradajza i polovinu riblje supe. Kuhajte 60 minuta na laganoj vatri. Dodajte ostatak supe, komade ribe i sjeckane lignje. Začinite po ukusu i kuhajte još pet minuta. Ubacite dagnje i repove škampa, poklopite i kuhajte još pet minuta. Poslužite toplo, uz krišku hljeba.

 

Pečena orada na mediteranski način

 

 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1,5 kg orade
  • so
  • Vegeta
  • biber
  • 1,5 kg krompira
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 200 ml bijelog vina
  • peršun
  • 3 čehna bijelog luka
  • ruzmarin
  • lovorov list
  • limunov sok

Priprema:

Oradu očistite, zarežite, posolite i pobiberite. Krompir narežite na ploške, začinite i pouljite, pa rasporedite po plehu. Na krompir stavite ribu i pecite na 200 °C oko 50 minuta, povremeno premazujući uljem. Pred kraj prelijte aromatičnom mješavinom vina, maslinovog ulja, začinskog bilja i limunovog soka. Po želji prekrijte folijom da riba ostane sočna. Poslužite direktno iz pleha – miris Mediterana na stolu!

 

Rižoto od morskih plodova

 

 

Sastojci:

 

  • manja glavica luka
  • peršun
  • 350 g morskih plodova
  • šolja riže
  • 150 g sosa od paradajza
  • 50 g parmezana
  • maslinovo ulje
  • bijeli luk
  • so
  • biber

Priprema:

Sitno isjeckan luk pržite na maslinovom ulju, dodajte bijeli luk i peršun, pa sve kratko dinstajte. Dodajte morske plodove. Dinstajte u poklopljenoj posudi uz povremeno miješanje. Komadiće surimi štapića izvadite nakon nekoliko minuta, jer su oni ranije gotovi. Ostatku morskih plodova dodajte rižu, paradajz sos, so, biber i vodu. Povremeno miješajte da riža ne zagori. Po potrebi dodajte malo vode, ali pazite da se riža ne raskuha. Pred kraj dodajte surimi štapiće i ostatak isjeckanog peršuna. Po želji pospite ribanim parmezanom.

 

Kremasta fantazija od dinje

 

 

 

Sastojci:

 

  • dinja (cca 500 g)
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • vrećica goveđe želatine u prahu
  • 4 kašičice šećera u prahu
  • vanilin šećer

Priprema:

Pripremite želatinu prema uputama i ostavite da nadođe. Dinju očistite i izmiksajte s obje vrste šećera u glatki pire, a nekoliko kockica sačuvajte za dekoraciju. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte pire od dinje i kap vanilije, sve sjedinite i sipajte u čaše. Ohladite, ukrasite i – uživajte u ljetnoj svježini na kašiku!