Održana 12. Trka/šetnja za ozdravljenje – Race for the Cure

U Sarajevu je danas održana 12. \”Trka/šetnja za ozdravljenje – Race for the Cure\” za koju je ove godine registrovano rekordnih više od 9000 učesnika iz 70 bosanskohercegovačkih gradova i općina.

\"\"

Cilj ove humanitarne manifestacije je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke i ukazivanje na važnost redovnih preventivnih pregleda. Sva sredstva prikupljena od registracija će se koristiti za podjelu paketića prve pomoći svakoj novooperisanoj ženi u BiH, organizaciju besplatnih mamografskih pregleda za socijalno ugroženu populaciju, psihosocijalnu pomoć oboljelim ženama i edukaciju građana o ovoj bolesti.

\"\"

Nakon zagrijavanja uz poznate instruktore fitnesa i zumbe Adu Mašnić i Jasmina Begovića održane su dječija trka i trka za rekreativce. U 12 sati počela je šetnja na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada građana. Njima se pridružilo i više od 500 heroina u roza majicama. One su preživjele karcinom i pokazale kako se slavi život.

\"\"

Regionalna direktorica Udruženja Think pink, Nela Hasić: Neko je nekada rekao da je najveća vrlina ljudskog roda suosjećanje, na ovom mjestu i u ovo vrijeme nam je valjda svima jasno da u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini i dalje ima suosjećanja. Ovo je porodični dan koji se tiče svakog od nas, ne samo bolesnih žena. Danas smo bili BiH u malom, ali i dio globalne priče. Trka/šetnja za ozdravljenje održana je u isto vrijeme u još 15 evropskih gradova na čijim su ulicama trčale desetine hiljada ljudi. ”

 \"\"

Prisutnima su se obratili ambasador SAD-a u BiH  Eric Nelson, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.

Specijalni gost ovogodišnje manifestacije bio je poznati pjevač Amel Ćurić. Armija volontera iz srednjih škola i sa fakulteta pomogla je pripremu ovog događaja.

\"\"

Prijatelji projekta: Ella voda,  Američka ambasada, Holdina EP, Roche,  Novartis , Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo,  Grad Sarajevo,  Općina Centar Sarajevo, Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo,  Općina Novi Grad,  BH Telecom, Newevent, Pharmamaac,  Solgar,  Philips,  Techno shop, Meggle,  Violeta,  Telemach, Gradska Vijećnica Sarajevo,  Mrvica,  Addiko bank,  Planjax group,  KJKP Rad, A2B express,  Sarajevo City Center, Orbiko, Muscle freak, Baby centar, Zlatara Sofić, F&A  Ultra Beauty Centar, Loccitane, Vichy, Lilo cosmetics,  Zoono, Urban dog, Cvjećara Vjetrenjača

Medijski partneri: N1,  BHRT, Hayat, TVSA, Klix.ba, RSG Media,  Metromedia,  Ladies In, Azra, Gracija.