Sabina Mujanović: Životno osiguranje kao sveta misija

“Ne možemo uticati na sudbinu, ali možemo biti prvi koji će pomoći obitelji u trenutku nemilih dešavanja”

Razgovarala: Elma Zećo; Foto: Edvin Kalić

Onog momenta kada se pojavi pred vama i pruži vam ruku osjetite takmičarski duh, čak i da ne znate da se Sabina Mujanović, direktorica Vienna osiguranja, svojevremeno bavila sportom, konkretno odbojkom. No, to je ono što ju je vodilo do cilja na svim funkcijama koje je obnašala u svojoj karijeri. Nakon 12 godina rada u bankarskom sektoru, priključila se kolektivu Merkur osiguranja, koje je nedavno doživjelo najveći uspjeh u 15-godišnjem poslovanju priključivši se Vienna Insurance Groupi, a na velikom rebranding eventu saopćen je i novi naziv – Vienna osiguranje.  

\"\"

Najbolji s najboljima

Kakve su Vam se mogućnosti za poslovanje otvorile u okviru vodeće osiguravajuće kuće u Austriji, Centralnoj i Istočnoj Evropi?  

– Raduje nas činjenica da su nas prepoznali najbolji, jer smatramo da najbolji zaslužuju najbolje. S novim timom mogućnosti su ogromne, jer grupacija ima 50 kompanija u preko 25 zemalja, te preko 25 miliona osiguranika. Podrška koju imamo pomoći će nam u daljem inoviranju naše palete proizvoda. Ponosni smo na ime Vienna osiguranje, jer Beč predstavlja grad koji već dugi niz godina nosi titulu grada za najbolji život na planeti. Kako se mi primarno bavimo životnim i zdravstvenim osiguranjem, naš novi vlasnik prepoznao je da jedna tako snažna kompanija zaslužuje da nosi taj naziv.

Vienna osiguranje pomjera shvatanje života na viši nivo. Šta to konkretno znači?

– Naša poslovna orijentacija je da danas radimo sve za bolje sutra naših osiguranika. Ne želimo biti osiguravatelj koji će sresti osiguranika samo u momentu zaključenja ugovora ili kada se desi osigurani slučaj. Nudimo različite servise i usluge tokom cijelog perioda trajanja ugovora osiguranja nastojeći da uputimo osiguranike u aktivan stil života i zdrave prehrambene navike, sve ono što će sutra stvoriti zdravi životni stil njima i njihovoj porodici. U okviru programa lojalnosti imamo mrežu od preko 50 partnera, čije različite usluge – medicinske, wellness i fitness, kupovinu u prodavnicama zdrave hrane i sportske opreme, osiguranici ostvaruju po značajnim popustima i pogodnostima.

Koju Vi lično policu koristite?

– Koristim tačno devet polica osiguranja. Prije petnaest godina zaključila sam svoju prvu policu – osiguranje života s osiguranjem od teških bolesti. Nakon toga su se priključila dodatna osiguranja – osiguranje u slučaju hirurških intervencija, osiguranje matičnih ćelija, osiguravam svu imovinu i redovno kupujem putno zdravstveno osiguranje. Nisam željela da bilo kakvo opterećenje padne na moju djecu u slučaju da se meni nešto loše desi, a ako sve prođe uredno, onda ću imati svojevrsnu penziju u starijoj životnoj dobi. 

I na našem malom tržištu sučeljavaju se ponude različitih osiguravajućih društava. Kako se nosite s izazovom stalne potrebe da osiguranje na čijem ste čelu bude primijećeno i traženo?

– Pogotovo u segmentu životnog osiguranja teško se diferencirati ili nametnuti iz razloga što životna osiguranja predstavljaju dobrovoljna osiguranja. Ponosni smo da smo se nekad kao Merkur osiguranje, sada Vienna osiguranje, uspjeli profilirati na tržištu kao jedan od vodećih osiguravatelja života. Diferenciramo se zahvaljujući specifičnom pristupu prema osiguranju života i zdravlja. Kao što sam već spomenula, mi danas radimo sve za bolje sutra naših osiguranika. Nudimo servise i usluge koje druga osiguravajuća društva ne nude, i to je ono što naši klijenti prepoznaju. U posljednje dvije godine izdvojili smo se projektom U zdravoj školi zdrava djeca, koji je imao do sada preko 10.000 učesnika. Uz podršku vrijednih učenika, profesora i roditelja uspjeli smo izgraditi igrališta za djecu s posebnim potrebama, napraviti vrtove u kojima smo zasadili čajeve koje poslije sušenja djeca piju u školama. Zasadili smo i voćnjake iz kojih se voće koristi za proizvodnju sušenih proizvoda ili pravljenje džemova i drugih slastica. Animirali smo i djecu i roditelje da izađu iz kuća i takmiče se na “Igrama bez granica”, a onda smo za pobjedničke razrede koje su oni predstavljali obezbijedili besplatne maturantske ekskurzije. Mislim da nas takve aktivnosti izdvajaju u odnosu na druge.

Ne podnosim laži

Karijeru ste počeli graditi u banci, a nakon 12 godina odlučili promijeniti radno okruženje. Da li je vrijedilo?

– Apsolutno, da. Na prvi pogled sam se zaljubila u životno osiguranje. Doživljavam ga kao svetu misiju, da ponudimo zaštitu od svih rizika s kojima mogu ljudi da se suoče. Ne možemo uticati na sudbinu, ali možemo biti prvi koji će pomoći obitelji u trenutku nemilih dešavanja. To me ispunjava, a sigurna sam da ćemo uspjeti i u našim namjerama  da našu mladost i sve ostale usmjerimo da žive zdrav život, da se roditelji i djeca druže u prirodi, da se bavimo prevencijom koja će reducirati potrebu da se uopće bavimo zdravstvenom njegom.  

Na što ste do sada najviše ponosni?

– Zasigurno je to već spomenuti projekt U zdravoj školi zdrava djeca. Ponosna sam na naš tim, jer broj usposlenika Vienna osiguranja nije veliki, ima nas tek stotinjak, no to su, zaista, vrhunski stručnjaci u profesiji koju obavljaju. Kontinuirano demonstriramo našu orijentaciju, a prošle godine smo ispred svih osiguravajućih kuća u BiH bili sveukupni prvaci sportskog druženja osiguravajućih društava. I na taj način smo pokazali da mi živimo vrijednosti koje promoviramo. Sretna sam da imam takve kolege i saradnike. To mi daje kontinuiranu energiju i motiv za dalje.

Uspijevate li naći balans između privatnog i poslovnog života?

– Imam dvoje prekrasne djece – četverogodišnjeg dječaka i desetogodišnju djevojčicu. Nije lako uskladiti sve obaveze, ali uz podršku supruga i obitelji, dobru organizaciju sve se može. Zadovoljna sam načinom na koji balansiram i profesionalni i privatni život. Uspijevam dovoljno vremena kvalitetno provesti sa svojom obitelji.

Kako provodite zajedničko vrijeme?

– Idemo na neku od obližnjih planina, ako nam to vrijeme ne dozvoljava, onda smo u kući, koja je u potpunosti prilagođena djeci. Tu su razne društvene igre, razni “disko klubovi” koje pripremamo, ili se družimo s prijateljima. Najviše vremena provodimo u zajedničkom druženju vani, u sportskim aktivnostima, vožnji bicikla ili rola. Srećom živimo na Vilsonovom šetalištu, pa nam je sve na dohvat ruke. Stalno smo u parku. Volimo i da putujemo. Ljetujemo tradicionalno na Jadranu, a ponekad i u Turskoj, čiji smo fanovi kćerka i ja. Zimi smo već na austrijskim planinama, gdje skijamo i sankamo. Djeca bi uvijek u Zagreb i Beograd, a pored svih ovih lokacija volimo i Njemačku.

Jeste li stroga majka?

– Rekla bih da sam zahtjevna, a s tom zahtjevnošću u određenoj mjeri ide i strogoća. Tražim da se poštuje ono što dogovorimo. Uvijek će imati moju podršku. Mogu sve što požele i o svemu se možemo dogovoriti, ali moja tolerancija na neistinu je nula. U tom duhu djecu odgajam. Ukoliko se desi neki problem, oni će uvijek znati da smo tu da ga zajedno prevaziđemo.

Po čemu ćete pamtiti 2018., a šta priželjkujete od 2019.?

– U profesionalnom smislu svakako ću je pamtiti po integraciji u Vienna Insurance Groupu, jer je to nešto što se desi samo jednom u postojanju jednog društva. Započeli smo novu eru i u 2019. možemo očekivati još snažnije poslovanje. Privatno, 2018. godinu ću pamtiti po činjenici da je moja mama uspjela da se izbori s karcinomom. Prošao je najkritičniji period od dijagnoze. Još uvijek smo oprezni, ali mislim da smo svi zajedno dobili jednu veliku životnu bitku.

Popust od 20% na sve programe

“Moj omiljeni program je Superior, koji nudi pokrića od velikog broja teških oboljenja. Kada se desi neki od osiguranih slučajeva, ugovor o osiguranju se ne prekida, nego se nastavlja, što je novitet na tržištu BiH. Do kraja ove godine u Vienna osiguranju nudimo popuste do 20% na sve programe našeg osiguranja.”