Kako balansirati između porodice i posla?

Većina majki koje rade puno radno vrijeme osjećaju stres i na neki način krivicu što ne provode više vremena sa svojom dječicom. Sve što vam je potrebno, da se tog osjećaja rješite, jeste dobra organizacija

Oslobodite se osećaja krivice. Umjesto da kukate i žalite sami sebe što ne provodite više vremena sa djecom uradite nešto da to promijenite. Na kraju krajeva razmišljajte u tom pravcu kako će vaš posao djetetu obezbijediti bolju budućnost. U životu je potrebno odrediti prioritete, i pokušajte staviti do znanja šefovima da niste na raspolaganju 24 sata dnevno, već samo u sklopu radnog vremena. Isto tako važno je da znate da niste sami, razgovarajte sa partnerom o tome i podijelite svoja osjećanja.

Pronađite kvalitetan vrtić ili dadilje. Da biste na poslu bili rasterećeni veoma je važno da dijete upišete u vrtić za koji znate da u njemu rade edukovani vaspitači. S druge strane ukoliko imate tu mogućnost unajmite nekoga da čuva dijete u vašem domu ili angažujte nane/bake što je uvijek najbolja opcija, jer njima najviše vjerujemo. Veoma je važno da o djetetu dok ste na poslu vodi računa neko kome bezrezervno vjerujete.

Neka dan počne bez stresa. Potrudite se da zaobiđete jutarnju frku, probajte se organizovati i većinu onoga što bi trebalo da pripremite ujutro, napravite veče ranije tako da ujutro posvetite svoje vreme djetetu. Pomozite mu oko spremanja, razgovarajte šta ga čeka taj dan, ne gubite vreme na spremanje užine, knjiga ili garderobe.

Napravite kalendar obaveza. Napravite kalendar koji će stajati u kuhinji u kojem će biti zabilježene sve aktivnosti i obaveze vezane za kuću koje treba obaviti. Bilježite i one svakodnevne posliće od usisavanja do pranja veša, ali uvrstite i vrijeme sa djetetom koje ćete provesti onako kako ono želi. Ovakav raspored će vam pomoći da bolje organizujete vrijeme provedeno kući i da ne bude uvijek frka.

Razgovarajte sa poslodavcem. Iako je to poprilično nezahvalno pokušajte razgovarati sa svojim šefom o tome kako ne možete ostajati prekovremeno i želite svoj posao odrađivati samo u okviru osam sati. S druge strane jedino vi možete znati kakav je vaš poslodavac i da li će uzeti u obzir vašu molbu ili neće. To je kod nas veoma rizično ako uzmemo u obzir da žene dobivaju otkaz čim zatrudne.

Razgovarajte sa djecom tokom dana. Na svu sreću tehnologija je danas zaista olakšala komunikaciju pa se sa djecom možete čuti i vidjeti tokom dana. Na pametni telefon instalirajte Skype i nazovite djecu samo da vas vide. Razgovarajte šta je bilo u školi, šta imaju za zadaću…

Ne nosite posao kući. Kad napokon stignete kući sa posla potrudite se da budete fokusirani na porodicu, na pregledavajte mejlove i društvene mreže. Ugasite telefon i ne palite laptop već se posvetite svojoj djeci. To će u početku biti teško ali istrajte.

Organizujte porodične aktivnosti. Kad god imate slobodnog vremena organizujte posebne porodične aktivnosti koje će djecu zabaviti i na neki način im nadoknaditi vrijeme s vama. Pošto tokom radne sedmice vjerovatno ne ručate zajedno vikendom napravite pravu malu gozbu za doručak. Pripremajte zajedno vaša omiljena jela i svi zajedno jedite za stolom. (http://lifepressmagazin.com)