Drugi Sarajevo Hair Mastery

Drugi Sarajevo Hair Mastery

Snaga znanja i neformalnog obrazovanja: 280 frizera i frizerki na edukaciji u Sarajevu

U Gradskoj vijećnici Sarajevo nedavno je održan 2. Sarajevo Hair Mastery (SHM) u organizaciji PU za obrazovanje odraslih “Senad Hair Academy”. Na edukaciju je pristiglo 280 frizerki i frizera iz regiona, BiH, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, ali i iz Evrope. U nastojanju da prošire svoje znanje i nauče nove vještine, na Sarajevo Hair Mastery su došli i iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Norveške i Turske.

“Presretan što smo pokrenuli ovakav format edukacije i sa potpunim uvjerenjem kažem – vrijedilo je. Već na prvom SHM 2022. bilo je jasno da će se zanatska zajednica okupiti oko dobre ideje, a ove godine su nam se, uz nove učesnike, vratili i oni koji su bili i na prošlogodišnjem događaju. To je možda i najbolja potvrda da smo napravili dobru i korisnu edukaciju za kolegice i kolege”, objasnio je Senad Šehić, organizator. “I sam sam bio na puno edukacija, to je neodvojivi dio našeg posla za sve one koji ga rade posvećeno i predano. Znam da kolegice i kolege trebaju vrlo konkretnu obuku sa puno primjera iz prakse. Upravo tako smo i dizajnirali ovaj događaj. U kombinaciji sa spektakularno lijepim i vrijednim prostorom u kojem smo bili, Gradskom vijećnicom, dobili smo dan koji ćemo, siguran sam, svi po dobru zapamtiti”, objasnio je Šehić po završetku SHM.

Vojislav Radivojević, najtrofejniji frizer iz Beograda i jedan od Senadovih mentora na početku karijere, je bio gost Sarajevo Hair Mastery i nakratko se pridružio timu na sceni. U toku svoje 50 godina duge karijere, Radivojević je pokazao izuzetnu posvećenost razvoju profesije, a organizovao je niz edukativnih seminara iz oblasti tehnika koloracije, šišanja i stilizacije. Radivojević nije krio oduševljenje organizacijom SHM. “Izuzetan događaj, fantastično organizovan! Učestvovao sam na brojnim seminarima ovog tipa, ali se ne sjećam da sam vidio brojniju i zainteresovaniju publiku”, rekao je. “Divno je na bini vidjeti i drugu generaciju frizera u jednoj porodici, a posebno cijenim što ostalo ništa što nisu podijelili s nama dok su radili”, rekao je Radivojević, čija porodica njeguje frizersku tradiciju već 85 godina, i dodao: “Sjajno iskustvo i odlična stvar za sve u struci”.

Na edukaciji su predstavljeni noviteti iz kolor-industrije, a upitani za nove i trendove u frizerstvu za 2024. godinu, i Senad i Benjamin Šehić naglašavaju da je samo jedno pravilo univerzalno. “Trend je ona frizura koja odgovara osobi koju šišate i nema modernog stila i imperativa koji to može ili smije nadmašiti”, naglašavaju. “Jedan od razloga zašto organizujemo ovaj tip edukacije nije samo da mi prenesemo naša znanja i vještine. Na ovom događaju je prisutno skoro 300 ljudi, svi vrlo aktivni u struci, i prilika da razmijenimo iskustva je neprocjenjiva”, kaže Benjamin Šehić. Na pitanje da li je ovakav format potreban Sarajevu, Benjamin kaže kako za Sarajevo ne može tvrditi sa sigurnošću, ali je potpuno siguran da je struci ovakav događaj neophodan. “Sretan sam što smo mi u Sarajevu domaćini, jer vidim već drugu godinu zaredom s kolikom radošću ljudi dolaze ovdje da nam se pridruže”, zaključuje mlađi Šehić.

Uz pomoć prijatelja i partnera, 2. SHM obećava da će prerasti u tradicionalni susret u narednim godinama. Obzirom na broj zainteresiranih za ovaj događaj, očekuje se i da će prostor u kojem se organizuje biti sa većim kapacitetom naredni put. Poruka organizatora je da će, u bilo kojoj profesiji, formalno obrazovanje donijeti dostojan život, ali će ga cjeloživotno učenje i neformalna nadogradnja znanja učiniti ispunjenim i bogatim.