Proslavljeni muzički dokumentarci

Proslavljeni muzički dokumentarci

Životi pod svijetlima reflektora…

Amy

Amy Winehouse umrla je od trovanja alkoholom u julu 2011. godine u 27. godini života i od tada je snimljeno nekoliko dokumentaraca o njenom životu, ali nijedan kao što “Amy” iz 2015. godine. Izvanredni talenat britanske pjevačice često je tokom njene karijere bio u sjenci njenih problematičnih javnih nastupa zbog bolesti zavisnosti, ali u Oskarom nagrađenom dokumentarnom filmu reditelja Asifa Kapadije vidimo i njene početke i to snimljene kućnom kamerom, kada je kao tinejdžerka počela da pokazuje svoje pjevačke sposobnosti i ljubav prema muzici.

Bob Dylan: Ne osvrći se

Film prikazuje transformaciju muzičara od mirnog i pristojnog marginalca sa folk scene u jednu od najvažnijih figura kulturološkog mejnstrima. Film je sniman kamerom bez stativa i prikazuje čak i netrpeljivu i nervoznu stranu Dilana, koji je daleko od savršene ličnosti. Ovaj film Britanski filmski institut proglasio je za jedan od najboljih dokumentarnih filmova svih vremena.

Madonna: Istina ili izazov

Godinu nakon skandala, prouzrokovanog turnejom Blonde Ambition, koja je u Italiji zabranjena na zahtjev pape, objavljen je dokumentarac Aleka Kešišijana o životu velike zvijezde iza kulisa… U crno-bijeloj tehnici, ovaj film prikazuje i njene živopisne nastupe i koreografije u boji i predstavlja začetak rijaliti televizije o životu poznatih.

Elvis: That’s the Way It Is

Krajem 60-ih Elvis je konačno odustao od snimanja filmova i vratio se muzici, postavši jedan od najplaćenijih izvođača u Las Vegasu. Ovaj film prikazuje ga kao kralja rokenrola, ali s obje noge na zemlji, opuštenijeg, zabavnijeg i beskrajno talentiranog. Reditelj filma Denis Sanders koristio je materijal sa samo šest njegovih nastupa iz 1970. godine, iako je Elvis proveo čak pet godina kao rezidencijalni izvođač jednog velikog hotela, ali tih šest koncerata bilo je više nego dovoljno da predstavi velikog muzičara.