Pedeset mi je godina i šta sad?!

Pedeset mi je godina i šta sad?!

Golden age kao prekretnica ili novi početak

Jesu li pedesete godine kasna mladost ili rana starost? Danas upravo dame u srednjim 50-im poput Jennifer Aniston, Jennifer Lopez, Hally Berry ili Cindy Craford dokazuju kako život nije gotov sa zlatnim dobom – kako je to bilo prije samo 20-ak godina…

Priredila: Zana KOLOŠ- MULABDIĆ

Nekad su žene s napunjenih 40 godina već smatrali nezanimljivim i starima, a o 50-im godinama se nije čak ni pričalo. No, stvari se mijenjaju.

Upravo sada serija  And Just Like That na HBO privlači veliku pažnju gledatelja u kojoj glavna protagonistica Carrie (Sarah Jessice Parker op.a.) pedesetogodišnjakinja ponovo sreće  nekadašnju ljubav Aidana (John Corbet)  s kojim je imala vezu u 30-im godinama u seriji Sex and City. Ljubav, dakle, granica nema…

Isti je utisak kad pistom za modele prošeta Cindy Craford, a na sceni se pojavi Jennifer Lopez, obje žene u srednjim 50-im koje sjajno izgledaju  i izazivaju oduševljenje.

No, šta je s običnim ženama?! Psiholozi kažu da se za žene s pedesetom godinom dešava prekretnica – jasnije vide što je u životu važno. Zdrav izbor je da postanu sebi prioritet. Vježbanje, prehrana i izbacivanje loših navika osnova je zdravog načina života u 50-im. Važno je upravo tada biti s onima koji vas vole, te odbiti one druge. U narednim redovima evo savjeta kako postati  umjetnica svog života…

 Princip je isti, ali važne su nijanse

U 50-im je važno kupovati odjevne predmete tzv. spajalice koje možete kombinirati s drugim dijelovima garderobe. Izbacite iz ormara sve što djeluje nesofisticirano poput velikih ogrlica. S druge strane detalji su poput čarolije – sunčane naočale ili šal sa zanimljivim uzrokom mogu podići cijeli outfit. Ukoliko birate tašnu, moj prijedlog dizajnera je tzv. power bag – tašna koja će privući pažnju, pa se s ovim detaljem možete poigrati. Birajte vesele boje, ali u odgovarajućim nijansama, poput farmerica u klasičnijoj tamnijoj nijansi, te par salonki, crnih sa potpeticom, koji će naći svoje mjesto u većini kombinacija. Ako i imate lijepo oblikovane noge, prekratka suknja poručivat će da želite nasilu izgledati mlado. Također, ovo nije vrijeme za odjeću koja vam je prevelika ili uska – nosite onu koja vam pristaje. Nokti, ruke, zubi – moraju biti uredni uvijek, a kao važan komad nakita svi preporučuju lijep sat.

Sijedi razvod, ljubav i seks

U ovim godinama, danas, veoma često se dešavaju razvodi, čak dvostruko češće nego to je to bilo prije 30 godina. To su tzv. sijedi razvodi. Razloga je mnogo – ekonomska neovisnost, želja za novim početkom, djeca koja su odrasla, te generalno promjena društvenih normi. Također, mnogi su ponovo spremni  krenuti u nove ljubavne avanture – misleći da se nešto promijenilo. Tu psiholozi kažu otprilike – ako do pedesete niste naučile šta je važno, nećete ni dalje. Pravila povjerenja u vezi su ista. S druge strane neka istraživanja pokazala su da osobe u toj dobi doživljavaju najuzbudljiviji seks u životu. Razlog tome – samopouzdanje, smionost, te neopterećenje izgledom  dovode lakše do uzbuđenja.

  Frizura i make-up se mijenjaju

Damama u zrelim godinama savršeno pristaju gotovo sve svjetlije nijanse – plava, boja meda, bakrena, pa čak i narandžasta. Kratke frizure mogu učiniti da izgledate mlađe, kao i poluduga, asimetrično ošišana kosa. Ako imate dužu kosu blage kovrdže će vam izvrsno pristajati, a uz to će ublažiti vaše crte lica. Make-up u pedesetim je baziran na igri svjetlosti na licu, zato nabavite kremasto rumenilo. Primer prije šminke će vašem licu dati ujednačenost, pripazite na obrve, a usne oblikujte olovkom.