Jesen u meni

Jesen u meni

„Svakom enterijeru je s vremena na vrijeme potrebno malo osvježenja“

Piše: Elma Rahmanocić dipl.ing.arh

„Biro 387“ Sarajevo

biro387sa@gmail.com

Otkako znam za sebe, najdraže godišnje doba mi je ljeto. Volim suncem okupane fasade i krovove, blještave ulice, refleksije svjetlosti na staklima prozora, zelenilo i šarolikost vegetacije… A, onda dođe jesen i sve, nekako, poprimi toplinu, ali drugačiju nego ljeti. Dolazak jeseni znači vraćanje domu, pronalasku mira, topline, mirisima i bojama koji nas tjeraju da budemo raspoloženi. Važno je mijenjati ambijente u svom domu prema promjenama godišnjih doba!

To ne znači da sve što ste prethodno napravili treba da nestane, ali dovoljno je poigrati se detaljima, osvježiti dom novim bojama i dodati nekoliko dekoracija, pa da vaš dom zablista u sezonskim trendovima. Boje su važan faktor u uređenju enterijera jesenjeg stila. U jesen je spektar boja koje ga čine najveći i pruža bezbroj mogućnosti za kombiniranje. U jesen kad krenu kišni dani i nebo postane sivo i tmurno, boravak u ambijentu – okupanom jarkim bojama žute, narandžaste, zlatne i bordo, sigurno će učiniti da se osjećate odlično. Zidovi mogu biti i u neutralnoj boji, a ambijent u tom slučaju ukrasite smjelijim bojama kroz dekoraciju, poput jastuka, tepiha, prekrivača. Popularni izbor je sve češće i akcentni zid u jarkoj boji, posebno u malim sobama.

Često u dugim šetnjama kroz prirodu primjećujem da se spoj jarkih boja, svih mogućih nijansi sa neutralnim bojama drveta, zapravo prenosi i u naše domove. Svojim klijentima savjetujem da za osnovu u uređenju prostora odaberu jednu boju, koja će biti osnova u čitavom domu, a onda detaljima  mijenjaju ambijent. Svakom enterijeru je s vremena na vrijeme potrebno malo osvježenja. Bez obzira radi li se o temeljnim promjenama poput novog rasporeda, namještaja ili boje na zidovima, uvijek je dobro unijeti nešto novo, barem detaljima. Ukoliko nemate mogućnosti za veće investicije, možete se poslužiti efektnim detaljima, jer su sjajno rješenje za to da uljepšate svaki prostor.

Jesenje dekoracije nije potrebno kupovati. Boravak u prirodi s porodicom ili prijateljima, ne mora biti samo šetnja. Prikupljajte plodove, lišće i druge predmete koje ćete upotrijebiti za dekoraciju. Napravite sami ukrase od šišarika, kestena i lišća koje ste našli u šumi. Razvijajte svoju kreativnost, ali i kreativnost svojih ukućana. Iskoristite stare predmete od drveta ili pruća i napravite cvjetni aranžman od suhog cvijeća sa livade. U prazne staklene vaze ili čaše koje ne koristite ubacite šišarike i kestenje, dodajte suhi šipak, lampice… i dobit ćete odličan ukras. Nema veze ako ne znate plesti, kupite vunu i igle za pletenje, postavite ih u staru korpu od pruća i stavite pokraj sjedeće garniture. U njoj možete držati daljinske upravljače, naočale i knjigu, kao i druge sitnice.

Kad počnu jesenje kiše i magle, mnogi se najviše vole sklupčati pod toplom i mekanom dekicom. Ove jeseni uživajte u najmekšim materijalima poput vune, kašmira i baršuna. A, nemojte zaboraviti da tako ušuškani u dekicu s detaljima oko sebe iz prirode, koje ste sami napravili, počastite sebe čajem od bilja koje ste prikupili u šumi ili na livadi, a kojem ste dodali malo cimeta ili đumbira uz slasan zalogajčić mirisnih keksića od bundeve koje ste sami napravili.