Jelena Simović – profesionalna bh. spasiteljica

Jelena Simović – profesionalna bh. spasiteljica

„Moram naglasiti da sam jedna od rijetkih osoba iz BiH koja je spojila terensko iskustvo i znanje s naukom, na šta sam izuzetno ponosna. Rad u oblasti zaštite i spašavanja pružili su mi priliku da direktno doprinesem sigurnosti i dobrobiti zajednice“

Jelena Simović, vječita zaljubljenica u prirodne ljepote naše zemlje, magistrirala je na Fakultetu političkih nauka, stekla je duboko razumijevanje sistema zaštite i spašavanja i u naučnom dijelu, čime je otvorila vrata za profesionalno usavršavanje u ovoj oblasti.

– Moram naglasiti da sam jedna od rijetkih osoba iz BiH koja je spojila terensko iskustvo i znanje s naukom, na šta sam izuzetno ponosna. Rad u oblasti zaštite i spašavanja pružili su mi priliku da direktno doprinesem sigurnosti i dobrobiti zajednice. Svaka intervencija, svako spašavanje, svaki trening bio je korak naprijed u ovoj misiji. Ljubav prema planinarenju i sportu samo je dodala dimenziju mom profesionalnom putovanju, jer sam naučila koliko je fizička pripremljenost važna u ovom poslu. Najvažniji dio ovog puta bio je susret s inspirativnim ljudima i saradnicima širom svijeta. Ova razmjena znanja i iskustava učinila me je svjesnom – koliko je ustvari važna međunarodna saradnja u oblasti zaštite i spašavanja. Uvijek sam težila da prepoznam nove izazove i prilike za rast i unapređenje. Otvorena sam za nova iskustva i ne vidim kraj mog putovanja. Sada, s ove distance, sa zadovoljstvom mogu reći da sam sretna što sam odabrala ovaj posao i radujem se svemu što dolazi.

Biti profesionalna spasiteljica u našoj zemlji, trenutno, donosi određene izazove, kaže naša sagovornica, prije svega zbog toga što termin profesionalni spasilac još uvijek nije priznat i definiran na odgovarajući način u našem zakonodavstvu.

– To znači da se suočavamo s nekim specifičnim izazovima. Prvi i osnovni izazov je nedostatak formalnog priznanja i podrške za naš rad. Iako se bavimo spašavanjem ljudskih života i imovine u veoma teškim uslovima, to često nije dovoljno prepoznato ili vrednovano na adekvatan način od strane države i društva. Također, ograničeni resursi i sredstva za obuku i opremanje predstavljaju ozbiljan izazov. Bez odgovarajuće podrške, teže je održavati visoke standarde i efikasnost u hitnim situacijama. Međutim, mi se ne predajemo i aktivno se zalažemo za zakonodavne promjene koje bi priznale i regulirale našu ulogu. Radimo na tome da se definira pozicija profesionalnog spasioca u zakonu, što bi omogućilo bolje uslove rada, obuke i opremanja. Također, nastojimo da povećamo svijest javnosti o važnosti našeg posla i doprinosa bezbjednosti i zaštiti građana. Naše iskustvo i motivacija su snažni pokretači u prevazilaženju ovih izazova, jer znamo da radimo za veći cilj – zaštitu i spašavanje života, što je vrijednost koja bi trebala biti neprocjenjiva u svakom društvu.

Ljubav prema visinama za nju je porodična baština. Još od malih nogu, gledala je roditelje, braću i sestru kako uživaju u planinarenju, ta strast je prenesena i na nju. Ali, niko nije pomislio da će ta ljubav jednog dana prerasti u tako ozbiljan i intenzivan sport kojim će se baviti.

– Ono što je možda najvažnije jeste da planinarenje za mene nije samo hobi, već način života. To je kontinuirani napor da budem u top formi i spremna za izazove koje planine donose. Priprema za ozbiljne uspone na planinske vrhove nije nešto što se događa preko noći – to je dugotrajan proces koji uključuje intenzivnu fizičku pripremu, mentalnu izdržljivost i ozbiljnu analizu svakog koraka na stazi. Osim toga, imam sreće da budem okružena ljudima koji me podržavaju i inspiriraju da idem naprijed. Moja porodica, prijatelji i instruktori su me uvijek podržavali na ovom putovanju i dali mi hrabrost da sanjam veliko. U kombinaciji sa strašću i upornošću, to me je dovelo do nekih značajnih uspjeha u planinarenju. Tako da, da, planinarim s ljubavlju, pripremam se ozbiljno i svakog dana radim na tome da postanem bolja verzija sebe u planinama. To je izazov koji me ispunjava i motivira da idem još dalje i više – kaže Jelena i dodaje:

– Popela sam se na mnoge vrhove širom svijeta, ali ako bih morala izdvojiti jedan koji me je posebno osvojio, to bi bio Aconcagua u Južnoj Americi. Iako nisam uspjela da dosegnem sam vrh zbog opravdanih razloga, to putovanje će zauvijek ostati jedno od najljepših iskustava u mom životu. Popela sam se i na mnogo planina u Evropi, uključujući Dolomite u Italiji, Grossglockner u Austriji, Mont Blanc u Francuskoj, Elbrus u Rusiji… Svaka od ovih planina nosi svoju jedinstvenu ljepotu i izazov, ali Aconcagua je bila nešto posebno. To je bila avantura života ispunjena nevjerovatnim pejzažima, izazovima i susretima sa ljudima iz različitih krajeva svijeta. Iako sam se uspjela popeti do određene tačke, bila sam svjesna da nema potrebe riskirati svoj život. Ali i sam uspon do tog dijela planine bio je nešto nevjerovatno. Mogla bih reći da mi je ta planina otkrila najsitniji dio moje duše i sretna sam što sam doživjela to buđenje. I pored svih tih iskustava i uspona na različite vrhove, uvijek se vraćam svom rodnom kraju, Foči i Nacionalnom parku Sutjeska. Maglić je moja prva i najveća planinska ljubav. To je mjesto gdje sam otkrila svoju strast prema planinarenju, gdje sam prvi put osjetila čaroliju prirode i gdje se uvijek vraćam da se ponovo osvježim duhom planine.

Jelena je trenutno posvećena svojoj karijeri, posebno istraživanju u oblasti zaštite i spašavanja.

– To je moja strast i životno određenje. Međutim, kada zaronite u svijet planina, naučite da se prepustite toku, da prihvatite izazove koje donosi svaki novi dan. Tako da, iako nemam konkretnih planova, vjerujem da će me život odvesti tamo gdje treba da budem. Možda jednog dana, dok istražujem Himalaje, osjetit ću se potpuno ispunjeno i znati da je to pravi put za mene. Za sada, prepustit ću se avanturi i uživat ću u svakom trenutku.