Enterijer u neoklasičnom stilu

Enterijer u neoklasičnom stilu

„Šema boja neoklasičnog stila je slična paleti klasičnog stila: široka je, raznolika, ali se jasno prate opći trendovi“

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh

„Biro 387“ Sarajevo

biro387sa@gmail.com

Neoklasični stil zahtijeva prostor, jer su kompozicije kompleksne i cijeli koncept mora biti saglediv… Ona također gravitira simetriji i prisustvu izraženih centara oko kojih se gradi unutrašnjost. Naprimjer, kamin u dnevnoj sobi, luksuzni trpezarijski sto u kuhinji ili krevet sa baldahinom u spavaćoj sobi. Osnova dizajna su čiste proporcije, jasne linije i jednostavna geometrija. Kombinira sve osnovne klasične karakteristike, ali je mnogo bolje prilagođen realnostima modernih kuća i stanova. Drugim riječima, u pitanju je moderna interpretacija klasičnih enterijera. Iako je vizuelno mnogo jednostavniji, ipak je u pitanju bogat, luksuzan i respektabilan stil sa skupim materijalima i dekorom. Kako se kod nas sve više susrećem sa adaptacijama stanova iz austro-ugarskog perioda, često klijentima prema dispoziciji prostora predlažem opremanje baš u ovom stilu. Obično opredjeljenje prema istom odrede i pojedini komadi klasičnog namještaja koje klijenti žele da zadrže ili su ih naslijedili pa im žele dati novi štih i uklopiti u novi dizajn. Na taj način rađa se jedan novi stil, spoj klasičnog starog i sofisticiranog novog prostora koji u dobroj kombinaciji daju odličan rezultat.

Šema boja neoklasičnog stila je slična paleti klasičnog stila: široka je, raznolika, ali se jasno prate opći trendovi. Boje pozadine mogu biti i tamne i svijetle, ali su suzdržanije i konkretnije. To su bijela, bež, siva, nijanse braon i sve  njihove kombinacija. Svijetle i zasićene boje koriste se za akcente i dekor: namještaj, tekstil, lampe i slike. To su uglavnom složene i duboke nijanse: bordo, smaragdno zelena, safir plava, ili senf žuta boja.

U neoklasičnom enterijeru se najčešće susreće hladna paleta boja, a poenta je sve složiti tako da prostor ne izgleda previše preopterećeno i sumorno. Slobodno kombinirajte sve prirodne nijanse: srebrnu, krem bež, zlatnu, oker, plavu, tamno braon… One su dobre u bilo kojoj kombinaciji i uvijek izgledaju elegantno i skupo.

Kada je izbor materijala u pitanju, možete koristiti jednostavne sorte drveta, ukrasnog kamena, pa čak i kombinirati prirodne materijale s vještačkim. Tradicionalno rješenje za podove je parket, ali ga slobodno možete zamijeniti praktičnijim i nepretencioznijim laminatom bolje kvalitete.  Za funkcionalne prostorije pogodne su kamene, keramičke i porculanske pločice.

Neoklasični enterijer mora biti svijetao, pa vodite računa o osvjetljenju na više nivoa. Bit će vam potreban luster, podne lampe, ukrasne svjetiljke i stone lampe sa abažurima. Sve lampe moraju biti postavljene simetrično: sa obje strane sofe, na noćnim ormarićima, sa obje strane ogledala…

I na kraju, kada je u pitanju namještaj, neoklasicizam savjetuje minimalno korištenje namještaja, odnosno samo onog najneophodnijeg, jer će tako situacija biti vizuelno lakša. Najčešće se koristi svjetlo ili crveno drvo (ponekad i farbano drvo), ali se insistira na tome da se pretežak i masivan namještaj potpuno zaobiđe. Fokus je na detaljima koji dominiraju ovim stilom. Bogati i masivni ramovi za slike, predimenzionirana umjetnička djela, velika ogledala…

Masivne drvene nogare će pomoći da se stolice, kreveti i komode načine elegantnijim i laganijim, a dobro izgledaju toaletni i stolovi za kafu, i drugi klasični elementi. Važno je samo voditi računa da odabrani namještaj ima jasnu i simetričnu siluetu, glatko zaobljene naslone kao i mekane, ali dobro definirane jastuke.

Iskoristite potencijal visokih stropova, velikih otvora i osigurajte sebi prostor u kojem ćete stvarati uspomene i uživati.