Bundeva je namirnica koju nazivamo kraljicom jeseni

Bundeva je namirnica koju nazivamo kraljicom jeseni

Kada pomislimo na jesen većina nas se sjeti pečenih kestena, posljednjih, toplih zraka sunca, kišnih perioda i slikovitih prizora lišća u svim nijansama žute i smeđe boje koji opadaju s drveća tokom dugih šetnji prirodom. No, jesen sa sobom donosi i kraljicu tog godišnjeg doba, bundevu.

Bundeva, tikva ili buča biljna je porodica koja izvorno potječe iz Afrike i Amerike, a njena konzumacija se brzo proširila čitavim svijetom. Ona je prvobitno služila kao stočna hrana, ali nakon otkrića njenih brojnih dobrobiti ušla je i u prehranu ljudi.

Narandžasta boja bundeve ukazuje da je to namirnica bogata beta karotenima koji su snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava razvoj malignih tumora.

Uz to tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo.

Bundeva je savršena namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva jer pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Osim toga ponaša se i kao diuretik te se zbog toga preporučuje osobama koje pate od artritisa i gihte, piše wall.hr.

Bundeva štiti zdravlje očiju, zasitna je i ne sadrži puno kalorija zbog čega je idealna namirnica koja pomaže u mršavljenju.

Također, pomaže smanjiti holesterol u krvi, a obloge od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena. Štiti od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate, te pomaže onima koji imaju problematičnu kožu.

Možete je jesti sirovu, kuhanu ili pečenu, a njene sjemenke, koje su, također, jestive, bogate su kvalitetnim proteinima i mastima, aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom te selenom.

Bundeva se ne naziva kraljicom jeseni bez razloga. Uz se gore navedene zdravstvene blagodati, ona je namirnica koji možete pripremati na mnogobrojne načine u svakodnevnoj prehrani.