Filmska ostvarenja koja ne trebate propustiti

Filmska ostvarenja koja ne trebate propustiti

Filmovi prikazani na 29. Sarajevo Film Festivalu

Poljubite budućnost

Neizbježno aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 90-ih godina prošlog stoljeća, Gradska alternativna scena koristila je muziku i umjetnost kako bi dovela do promjene i privukla svjetsku pažnju, a postratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom. Film Poljubite budućnost zasnovan je na memoarskoj knjizi Billa S. Cartera „Budale srljaju gdje se anđeli  boje kročiti“.

Lost Country

Srbija, godina 1996. Tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, 15-godišnji Stefan prisiljen je sprovesti najtežu od svih revolucija. Stefan se mora suočiti s voljenom majkom koja je glasnogovornica i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje njegovi prijatelji protestuju.

Samo kad se smijem

Tina živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o 16-godišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje za porodicu. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvobitnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Da li ste vidjeli ovu ženu?

U vrelini ljetnih dana, Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Kroz tri različita života, jedna sredovječna žena pokušava da iskoči iz svoje kože.

Blagin nauk

Nakon što nasjedne na prevaru putem telefona, penzionisana učiteljica, i odnedavno udovica, ostaje bez ušteđevine i novca da uredi grob preminulog supruga. Njen život se okrene naglavačke kada shvati da nema načina da vrati svoj novac, ali onda dobiva privlačnu, ali sumnjivu ponudu za posao. Nakon što uzme stvari u svoje ruke, njena situacija se mijenja i počinje joj dolaziti novac, ali pri tome se odriče svoje najveće vrline – ličnih principa. Polako, ali sigurno, i sama se pretvara u prevaranticu.