Faktori koji će poremetiti vaš menstrualni ciklus

Faktori koji će poremetiti vaš menstrualni ciklus

Poznato je da je menstrualni ciklus kod svake žene drugačiji, no svakodnevne navike – značajno utječu na tijelo i mogu izazvati promjene koje se očituju na ciklusu

Stres

Traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla – mogu utjecati na kašnjenje menstruacije… Sve su to pojave koje naglo i značajno podižu razinu stresa, koje utječu na dio mozga pod nazivom hipotalamus – koji regulira hormone u tijelu, između ostalog i menstrualni ciklus. Ciklus može postati neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

Putovanja

Putovanja značajno utječu na naše tijelo. Neki od uzroka kratkotrajnog poremećaja su nervoza, umor uzrokovani putovanjem kroz različite vremenske zone… Takve promjene mogu utjecati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. No ne brinite, mjesečnica bi se trebala normalizirati nakon dva do tri ciklusa.

Nedostatak sna

Ljudskom tijelu je neophodno sedam do devet sati sna kako bi normalno funkcionirali. Premalo sna može uzrokovati brojne nus pojave u organizmu, poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, te dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.